• Οικονομία

    Οι ξένοι πήραν το 76,3% από το επταετές ελληνικό ομόλογο των 2 δισ.

    • NewsRoom
    Wall Street


    Οι ξένοι επενδυτές ήταν εκείνοι οι οποίοι απορρόφησαν το 76,3% της σημερινής έκδοσης  του επταετούς ομολόγου από το οποίο και αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα κατά τεκμήριο ποιοτικότερα χαρτοφυλάκια ήταν αυτά που απορρόφησαν την πλειοψηφία της έκδοσης αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα hedge funds που συμμετείχαν κατά 12,2%. Όλα αυτά, έρχονται να καταδείξουν με το πλέον παραστατικό τρόπο ότι παρά το αντίξοο περιβάλλον που κυριαρχεί στις αγορές λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρνει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό στοιχείο πήρε μόνο το 23,7% της έκδοσης, γεγονός που αντιστοιχεί σε 474 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 2 δισεκατομμυρίων. Από το ποσοστό αυτό περίπου το 20% αφορά τοποθετήσεις που έγιναν από ελληνικές τράπεζες.

    Από τη συνολική κατανομή, τα χαρτοφυλάκια με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία πήραν το 31,1%, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς το 19,9%, η Γαλλία 8,2%, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία πήραν το 7,4% ενώ ποσοστό 5,4% της έκδοσης πήραν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης οι σκανδιναβικές χώρες απορρόφησαν το 3,2%, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πήρε το 0,6%.

    Σε ότι αφορά την κατανομή κατά χαρτοφυλάκιο, στους Fund managers κατέληξε το 38,5%, τα ασφαλιστικά ταμεία πήραν το 14,1%, οι κεντρικές τράπεζες το 1,3% ενώ οι τράπεζες και τα private banking έλαβαν το 33,9% της έκδοσης, αφήνοντας το υπόλοιπο 12,2% στα hedge funds.

    Το νέο επταετές ομόλογο εκδόθηκε με κουπόνι 2% ενώ η ετησιοποιημένη απόδοσή του  διαμορφώνεται στο 2,013% καθώς εκδόθηκε στο 99,916% της ονομαστικής του αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ