• Οικονομία

    Οι νέες προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης για 120 δόσεις σε ταμεία και Εφορία

    • NewsRoom


    Με εντατικούς ρυθμούς επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο το σχέδιο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 120 δόσεις, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν δώσει το «πράσινο φως» στο αίτημα της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ρύθμιση δε θα δημιουργήσει καινούργια γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Και όλα αυτή την ώρα που τα χρέη των Ελλήνων προς το Δημόσιο, αυξάνονται και πληθύνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα τον Σεπτέμβριο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών αυξήθηκαν μέσα σε έναν μήνα κατά 1,4 δισ. ευρώ φθάνοντας στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 7,8 δισ. ευρώ.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με έμφαση σε μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μια κερδοφόρα χρήση.

    Ο τελικός μέγιστος αριθμός των δόσεων θα φτάνει τις 120 σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ενώ παράλληλα θα απαιτείται να είναι οι οφειλέτες συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

    Η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές που έχουν προκύψει ως 31 Δεκεμβρίου του 2017  και θα δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να τα εξοφλήσουν σε δόσεις οι οποίες θα ξεκινούν ακόμη και από τα 50 ευρώ. 

    Σύμφωνα, με πληροφορίες η ρύθμιση θα αφορά κυρίως όσους έχουν χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και όσοι χρωστούν μεγαλύτερα ποσά. Για όσους το χρέος είναι μεγαλύτερο το χρέος πιθανότατα θα μπουν όσοι ανάλογοι με εκείνους που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Υπό την σκέψη των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ είναι να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, με μικροοφειλές, δεν πήραν το «εισιτήριο» για το εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να παράσχει διευκολύνσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους μικροοφειλέτες, προκειμένου να δημιουργήσει ρεύμα καταθέσεων προς τα κρατικά ταμεία και μειώσει κατακόρυφα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Προϋποθέσεις

    Πάντα με βάση τα σενάρια που διαρρέονται βασική προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα είναι να μην υπάρχει νεότερο χρέος από 01/01/2018 να έχει εξοφλήσει δηλαδή οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.α.

    Παράλληλα θα θεσπιστούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης. Τα κριτήρια είναι για την ελληνική πλευρά το κλειδί για να πεισθούν οι δανειστές ότι αυτή θα προχωρήσει, θα φέρει φρέσκο χρήμα στα ταμεία και ανακόψει τον ιλιγγιώδη ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών.

    Από το μέτρο θα μπορούν να επωφεληθούν επίσης και όσοι δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, (π.χ. εργαζόμενοι με μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και δεν είχαν τουλάχιστον μια κερδοφόρο χρήση).

    Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

    – διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

    – ελάχιστο ποσό δόσης στα 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων στις 120

    – διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση

    Η ρύθμιση αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες οφειλές θα έχουν δυνατότητα ρύθμισης ως 120 δόσεις-Τι προβλέπει το σχέδιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινωνικό μέρισμα 2018: Από αύριο οι αιτήσεις-Πότε αναμένονται οι πληρωμές



    ΣΧΟΛΙΑ