• Οικονομία

    Κοινωνικό μέρισμα 2018: «Μπάχαλο» με το άνοιγμα της πλατφόρμας – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    • NewsRoom
    χαρατσι


    Ενώ ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, www.koinonikomerisma.gr, θα τεθεί σε λειτουργία την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Αναστάσιος Τάγαρης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1, τόνισε ότι θα ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Τάγαρη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αύριο αναμένεται να ψηφιστεί η ΚΥΑ και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα όπως πέρυσι.

    Ο κ. Τάγαρης ανέφερε πως αναμένεται η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας πως η πλατφόρμα δεν θα κλείσει μετά, προκειμένου να κάνουν αιτήσεις όσοι δεν προλάβουν ή αντιμετωπίσουν προβλήματα.  Μάλιστα συνέστησε σε όσους πολίτες είχαν πρόβλημα πέρυσι σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να πάνε στα ΚΕΠ να τα διορθώσουν τώρα και να μην περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα.

    Οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στο www.koinonikomerisma.gr για να δουν αν είναι δικαιούχοι, να κάνουν αίτηση και να δουν τα ποσά.

    Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet.

    Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

    Προτεραιότητα θα έχουν, όπως και πέρυσι, περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 2 ετών εκτός εργασίας), και οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

    Στόχος είναι να ενισχυθούν οι 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν από 300-600 ευρώ σύνταξη το μήνα, αλλά και οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ.

    Σήμερα εκδίδεται η υπουργική απόφαση με οριακές αλλαγές στο κριτήριο της ακίνητης περιουσίας λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών και αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκύψει και παραμετροποίηση προς τα πάνω στα περιουσιακά κριτήρια, ώστε να μην αποκλειστούν δικαιούχοι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

    Αντίθετα τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα οριστούν οι φετινοί δικαιούχοι αναμένεται να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή το ετήσιο ατομικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

    Αναλυτικά το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

    – τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος,

    – τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

    – τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο

    – τα 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη

    – τα 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

    – τα 20.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

    – τα 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με πέντε ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

    Προσοχή, το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τις τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοινωνικό μέρισμα 2018: Τι αλλάζει στα κριτήρια – Πότε θα γίνει η εκταμίευση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα – Τι ποσά θα λάβουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα – Τι ποσά θα λάβουν



    ΣΧΟΛΙΑ