• Οικονομία

    Οι κερδισμένοι κλάδοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Άνοιξε χθες το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για την επιβεβαίωση των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες για να λάβουν την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

    Πλέον ωφελημένες από την κρατική ενίσχυση φαίνεται πως είναι οι εταιρείες με δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών». Βρέθηκαν 19 επιλέξιμες και θα εισπράξουν, κατά μέσο όρο, το ποσό των 50.472 ευρώ.

    Ακολουθούν όσες ασχολούνται με «Δραστηριότητες Τηλεφωνικών Κέντρων», με μέση ενίσχυση 36.915 ευρώ για τις 17 που κρίθηκαν επιλέξιμες. Τρίτος στη σειρά είναι ο κλάδος «Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές» που οι 15 επιλέξιμες επιχειρήσεις θα λάβουν, κατά μέσο όρο, το ποσό των 36.616 ευρώ.

    Από την ανάλυση των στοιχείων για την Επιστρεπτέα 5 προκύπτει πως:

    • 24.534 επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης» θα λάβουν κατά μέσο όρο 4.592 ευρώ,
    • 21.087 επιχειρήσεις με ΚΑΔ «Δραστηριότητες παροχής ποτών» θα λάβουν 3.139 ευρώ,
    • 16.264 επιχειρήσεις του κλάδου «Εκμετάλλευσης ταξί» θα λάβουν 1.191 ευρώ κατά μέσο όρο.

    «Κόπηκε» 1 στις 2 αιτήσεις

    Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως απορρίφθηκε σχεδόν το 51% των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Από το σύνολο των 732.968 αιτήσεων, την κρατική ενίσχυση θα λάβουν τελικά 361.888 επιχειρήσεις, ενώ «κόπηκαν» 371.080.

    Σημειώνεται πως οι πρώτες καταβολές αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, Τετάρτη, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ.

    Έκτακτη ενίσχυση σε κλειστές επιχειρήσεις

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ, για να καθοριστεί ο αλγόριθμος της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθιερώνεται μια νέα έκτακτη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

    Συγκεκριμένα, δικαιούνται:

    α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,

    β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.

    Για τις λοιπές επιχειρήσεις, η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

    Επίσης, οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή η ενίσχυση ορίζεται, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, σε 1.000 ευρώ.

    Κριτήριο η πτώση τζίρου

    Για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης, βασική προϋπόθεση είναι η απώλεια τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

    Πιο αναλυτικά:

    • για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι
    μεγαλύτερος από 600 ευρώ.

    • για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από 600 ευρώ.

    Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό την προϋπόθεση πως θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έως τις 30 Ιουνίου του 2021. Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς της τάξεως του 0,63%. Η επιστροφή της μισής ενίσχυσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις μετά τον Ιανουάριου του 2022.

    Οι εμφανίζονται ως οι πλέον ωφελημένες στον πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθώς οι 19 επιλέξιμες εξ αυτών εισπράττουν κατά μέσο όρο. (31 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα λάβουν ενίσχυση). Τα παραπάνω προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

    Παράλληλα, φαίνεται πως επιχειρήσεις εστίασης (Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης) έχουν λαμβάνειν κατά μέσο όρο 4.592 ευρώ (24.534 αιτήσεις έγιναν δεκτές, ενώ 9.434 κόπηκαν), ενώ σε κομμωτήρια- κέντρα αισθητικής θα διατεθούν κατά μέσο όρο 1.694 ευρώ (7.210 αιτήσεις έγιναν δεκτές και 8.906 κόπηκαν).

    Μπορείτε να δείτε όλους τους κλάδους που πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή εδώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έως 28 Φεβρουαρίου η υποβολή του εντύπου για την ετήσια άδεια

    Μάχη του υπουργείου Οικονομικών με τους Θεσμούς για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

    Επιδότηση των επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021 ζητούν οι έμποροι

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ