• Οικονομία

    Η γκρίνια του Χρήστου Σταϊκούρα και η απάντηση των servicers

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σήκωσε πάλι τα μανίκια και έριξε το γάντι σε τραπεζίτες και servicers για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που εξακολουθεί να σέρνεται…

    Σύμφωνα με το υπουργείο οι τράπεζες και οι διαχειριστές είναι εκείνοι που ευθύνονται που ο εξωδικαστικός δεν έχει πάρει μπροστά.

    «Γκρινιάζει ο Σταϊκούρας, αλλά οι λόγοι είναι πολιτικοί» λέει στο mononews.gr πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και συνεχίζει:

    «Οι τράπεζες και οι servicers κάνουν την δουλειά τους. Έχουμε βάλει πλάτη να στήσουμε αυτόν τον μηχανισμό, μέχρι το help desk του εξωδικαστικού το πληρώνουμε εμείς, άρα αυτά που λέει ο Σταϊκούρας ότι σαμποτάρουμε τον μηχανισμό δεν «παίζουν» γιατί αν το σαμποτάραμε δεν θα πληρώναμε και ούτε θα βάζαμε τα στελέχη μας να ασχολούνται με τον εξωδικαστικό».

    Και καθώς ο υπουργός έδωσε στοιχεία ότι οι απορρίψεις από τις τράπεζες διαμορφώνονται στο 67% και στο 34% από τους servicers, η ίδια πηγή αναφέρει πως οι λόγοι απόρριψης είναι τρεις:

    -Πρώτον, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν μπορούν να εγκριθούν τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει στον εξωδικαστικό, διότι έχουν ενήμερα δάνεια στις τράπεζες ή στους servicers.

    -Δεύτερον, υπάρχουν κάποιοι δανειολήπτες που έχουν πλειστηριασμούς μπροστά τους και προσπαθούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό για να αναστείλουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

    -Τρίτον, υπάρχουν και πολλοί ( «καλόπαιδα» τους χαρακτηρίζει) που βρίσκονται στην προστασία του νόμου 3869 (νόμος Κατσέλη) και προσπαθούν να μπουν και στον εξωδικαστικό.

    Η ίδια πηγή αναφέρει ότι εγκρίνονται τα 7 στα 10 αιτήματα και σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει εξομάλυνση και περισσότερες ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα. Τα αιτήματα που οριστικοποιούνται θα είναι περισσότερα βδομάδα με τη βδομάδα». Μάλιστα όπως λέει από τους 37 χιλιάδες οφειλέτες που είχαν συναινέσει στην άρση τραπεζικού απορρήτου μόνο 6.000 είχαν οριστικοποιήσει τα αιτήματα…

    Και καταλήγει: Ο υπουργός ασκεί πιέσεις στις τράπεζες και στους servicers για καθαρά πολιτικούς λόγους.

    Να σημειωθεί ότι οι 6.300 υποθέσεις που έχουν οριστικοποιηθεί αφορούν οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ. Για τους 37 χιλιάδες οφειλέτες έχουν που έχουν δώσει έγκριση για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και έχουν χρέη ύψους 20 δις ευρώ, η διαδικασία ρύθμισης δεν έχει ξεκινήσει, ενώ υπάρχουν και άλλα 11.000 αιτήματα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της αίτησης.

    Προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%. Η ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού είναι αυτοματοποιημένη με βάση έναν αλγόριθμο, που υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού οι δόσεις για χρέη προς το δημόσιο φτάνουν τις 240, και μέχρι τις 420 για οφειλές προς τις τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πιέσεις σε τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ταχύτητα στις ρυθμίσεις δανείων

    Χρήστος Σταϊκούρας: Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ