• Οικονομία

    Οι φόβοι για την ανάπτυξη του 2024 – Κλειδί το ΤΑΑ για την επίτευξη των στόχων

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Χειρότερα του αναμενόμενου, σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, στο 2% αντί του 2,4% διαμορφώθηκε πέρσι ο ρυθμός ανάπτυξης καθώς τα υψηλά επιτόκια, το ροκάνισμα του διαθέσιμου εισοδήματος από την ακρίβεια και η στασιμότητα στην ευρωζώνη έδειξαν τα δόντια τους και στην ελληνική οικονομία.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 παραμένει πολλαπλάσιος της ευρωζώνης, που σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% το 2024, στηρίζοντας σταθερά το αφήγημα της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας.

    Ωστόσο στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2% σε ετήσια βάση, που είναι η χαμηλότερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται σε τροχιά επιβράδυνσης.

    Σε ετήσια βάση το 2% της μέσης ανάπτυξης πέρσι είναι η χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας, η οποία σηματοδοτήθηκε βέβαια και από το οικονομικό ριμπάουντ μετά την πανδημία.

    Την ίδια στιγμή σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο βλέπουμε πως η ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση με αύξηση 1,8% στην τελική καταναλωτική δαπάνη ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 5,7%.

    Πρώτη αρνητική μεταβολή

    Αξίζει δε να σημειωθεί πως είναι η πρώτη αρνητική μεταβολή που καταγράφεται τουλάχιστον από τα τέλη του 2021. Σε επίπεδο έτους ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2022 ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές κατά 2%. Σταθερή είναι η στήριξη του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ με σημαντικό όμως κομμάτι διαχρονικά να αποδίδεται και στην ισχυρή τουριστική κίνηση προς τη χώρα.

    Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2023 δεν σημαίνουν συναγερμό και δεν θα μπορούσαν καθώς μιλάμε για μια από τις ισχυρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Τόσο όμως η απόκλιση έναντι της πρόβλεψης, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ειδικά στο σκέλος των επενδύσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζουν. Πόσο δε όταν φέτος υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 2,9% κόντρα σε εκτιμήσεις φορέων και οργανισμών για χαμηλότερες επιδόσεις.

    Το πλαίσιο στην ευρωζώνη, όπου αναμένεται στασιμότητα και σταδιακή μείωση των επιτοκίων, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον προκλήσεων καθιστά απαραίτητη φέτος την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης αναπτυξιακής ευκαιρίας, πρωτίστως των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν να είναι ο καταλύτης για την επίτευξη των φετινών στόχων.

    Με δεδομένο μάλιστα πως μιλάμε για μια χρονιά στην οποία θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για επιτάχυνση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και ευρύτερα των αγορών μετοχών και ομολόγων, η αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων και η επιτάχυνση των επενδύσεων, σε συνδυασμό με την, πολύ αυστηρή προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα, κόντρα και σε ….προεκλογικές σειρήνες, είναι απλά μονόδρομος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ερυθρά Θάλασσα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη διάσωση του πληρώματος του True Confidence
    Έρχεται το Netflix στην Cosmote TV
    Μεταφορά του Καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι: Οι δήμοι αντιδρούν, η Περιφέρεια εγκρίνει
     



    ΣΧΟΛΙΑ