• Οικονομία

    Η Fed αύξησε στο 1,75% το επιτόκιο – Τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις προβλέπει για το 2018

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Την πρώτη αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ, για το έτος 2018, ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ. Μια κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τους περισσότερους αναλυτές, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας.

    Η Federal Reserve ανακοίνωσε πως αυξάνει το εύρος του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Η Κεντρική Τράπεζα  αποφάσισε να αυξήσει το εύρος του παρεμβατικού επιτοκίου στο 1,5-1,75%, ενώ σημείωσε πως θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, αφού και τα 8 μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ.

    Η Fed άφησε να εννοηθεί πως θα αυξήσει το εύρος του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου με ελαφρώς πιο επιθετικό ρυθμό τα επόμενα έτη, προκειμένου να ισορροπήσει την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία.

    Πάντως, πλέον ο αριθμός των αξιωματούχων που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τουλάχιστον τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος αυξήθηκε από τους 4 τον Δεκέμβριο στους 7 (σε σύνολο 15).

    Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα βλέπει πλέον 3 και όχι 2 αυξήσεις για το 2019, ενώ για το 2020, οι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δύο ακόμη αυξήσεις, που θα τα οδηγήσει στο εύρος του 3,25-3,5%.

    Πληθωρισμός, ανάπτυξη, ανεργία

    Η Fed προβλέπει ότι η οικονομία θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια από ότι προέβλεπε προηγουμένως. Ωστόσο,  άφησε αμετάβλητη την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό (με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης PCE) στο 1,9% για το 2018 και στο 2% για το 2019. Οι αξιωματούχοι προβλέπουν αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 2,1% το επόμενο έτος, από 2% προηγουμένως, και διατήρησή του στο 2,1% το 2020.

    Όσον αφορά την ανάπτυξη, η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed αυξήθηκε στο 2,7% για τη φετινή χρονιά από το 2,5% το Δεκέμβριο, ενώ για το 2019 αναβαθμίστηκε στο 2,4% από 2,1%.

    Στο μέτωπο της απασχόλησης, η Fed προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας, που διατηρείται στο 4,1% από τον Οκτώβριο, θα συρρικνωθεί στο 3,8% φέτος, έναντι 3,9% που είχαν προβλέψει το Δεκέμβριο. Βλέπουν περαιτέρω μείωση στο 3,6% το 2019 και το 2020, αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9% και 4% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ