• Οικονομία

    ΗΠΑ: Θετική αντίδραση στις αγορές από την υψηλότερη του αναμενόμενου υποχώρηση του πληθωρισμού

    • NewsRoom


    Μεγαλύτερη πτώση από ότι αναμενόταν κατέγραψε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

    Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το βασικό μέτρο επιβραδύνθηκε, από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Σεπτέμβριο, στο 6,3%.

    Ο συνολικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% τον περασμένο μήνα, ενισχύθηκε από την ανάκαμψη των τιμών της βενζίνης και αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν θετική με τις αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν και τα futures να ανεβαίνουν, ενώ το δολάριο υποχώρησε.

    Η Fed περιμένει μία ακόμα έκθεση για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καθώς και την έκθεση για τις θέσεις εργασίας πριν την συνεδρίασή της στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Οι αναλυτές νωρίτερα είχαν προβλέψει επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 7,9%, με τους traders όμως να παραμένουν επιφυλακτικοί.

    Σε μία ανάλυση σεναρίου, η JP Morgan ανέφερε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να δει ανάκαμψη ακόμα και κατά 5% εάν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχωρήσει στο 7,6%.

    Αντίθετα, σε περίπτωση που ο δείκτης είναι υψηλότερος των προσδοκιών, αυτό θα πυροδοτούσε πτώση ακόμα και κατά 6%.

    H κρίσιμη έκθεση του Michigan

    Tα βλέμματα των traders στρέφονται στην έκθεση του Michigan που αναμένεται την Παρασκευή και η οποία θα αποτυπώσεις τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στα επόμενα 5-10 χρόνια.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία πτώση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι ένα θετικό νέο, το οποίο δεν θα επηρεάσει τις αγορές, καθώς η έκθεση αναμένεται να αποτυπώσει τον αντίκτυπο της Fed στην μείωση του πληθωρισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο 2022 από 12% τον Σεπτέμβριο – Μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα



    ΣΧΟΛΙΑ