• Οικονομία

    «Οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τα ελληνικά ομόλογα»

    • NewsRoom
    ελληνικα ομολογα


    Ειδικό αφιέρωμα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    Με τον τίτλο «Οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ελληνικά ομόλογα», το γερμανικό φύλλο, σε ένα εκτενές άρθρο, κάνει λόγο για επενδύσεις, εκθειάζοντας το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης που φαίνεται να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σχολιάζει τις «θεαματικές αποδόσεις, αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόταν η χώρα αρχές του 2012, όταν επενδυτές και μίντια αναφέρονταν σκωπτικά στα ελληνικά ομόλογα σαν «ουζο-ομόλογα», ένας υπαινιγμός για την απόδοση των δεκαετών ομολόγων, η οποία τότε με 40% ήταν τόσο υψηλή, όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο ελληνικό εθνικό ποτό. Όποιος ήθελε, τότε, να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, έπρεπε να έχει γερά νεύρα και να του αρέσει η ανάληψη ρίσκου. Αυτό φάνηκε με το «κούρεμα» στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012. Τότε, οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές πήραν νέα ομόλογα στη θέση των ελληνικών ομολόγων τους, που είχαν τη μισή αξία».

    Η εφημερίδα κάνει ένα σχόλιο και για την πολιτική της χώρας, σχολιάζοντας πως οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή, με στόχο την καθιέρωση του κλίματος εμπιστοσύνης, σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις.

    «Η επόμενη παρτίδα αγωνίας ξεκίνησε στις αρχές του 2015, με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα, με τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης απέναντι στους δανειστές, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε πάλι πάνω από 25%. Τώρα, οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Αθήνα. Ο εκλεγμένος, στις αρχές Ιουλίου, Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα φιλικό οικονομικό πρόγραμμα. Θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας, με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη».

    Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Handelsblatt σχολιάζει: «ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει το φιλόδοξο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα, μέχρι το 2021, στην κατηγορία των αξιόπιστων οφειλετών. Κλειδί για μια μεγαλύτερη φερεγγυότητα είναι, κυρίως, η σταθεροποίηση των κλονισμένων τραπεζών».

    Η εφημερίδα κλείνει, αναφέρονται ότι «οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα μπορούσε να φθάσει και πάλι στην Α’ Εθνική».

    Για κ. Ζαββό και το σχέδιο Ηρακλής η εφημερίδα γράφει:

    Μέχρι το τέλος του 2021, οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά δύο τρίτα, από σχεδόν 79 δις σε 26.5 δις. Αυτό θα βοηθηθεί από μία σειρά εργαλείων που έχει αναπτύξει ο Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από στενή συνεργασία με τις τράπεζες, το ΤΧΣ, τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

    Το APS, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι σύμφωνο με τους κανόνες ανταγωνισμού, ονομάστηκε από τον κ. Ζαββό «Σχέδιο Ηρακλής» και προβλέπει την τιτλοποίηση και τη μεταπώληση των επισφαλών δανείων προκειμένου να διαχωριστούν οι κίνδυνοι από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το κράτος θα εγγυηθεί ορισμένα από τα ομόλογα, δηλαδή τα λιγότερο ριψοκίνδυνα.

    Ακόμη και αν η Ελλάδα είναι ακόμα τρία έως τέσσερα βήματα μακριά από τον επενδυτικό βαθμό, είναι ακριβώς η ταξινόμησή της ως junk που κάνει τα ελληνικά ομόλογα τόσο ελκυστικά τώρα. Επειδή εάν οι οργανισμοί αξιολόγησης αναβαθμίσουν τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο μέλλον, οι τιμές των ομολόγων θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται. Τότε όσοι έχουν ήδη ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους θα κερδίσουν.

    Οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από μια καλύτερη βαθμολογία. Το 2013, ο MSCI υποβάθμισε την Ελλάδα από μια αναπτυγμένη σε μια αναδυόμενη αγορά. Το 2015, η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από το FTSE. Οι παρατηρητές της αγοράς στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορέσει να επανέλθει στο ανώτερο πρωτάθλημα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ