• Οικονομία

    Handelsblatt: Οι αγορές προεξοφλούν νέα θητεία Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης


    «O ελληνικός δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια από την αρχή του έτους», αναφέρει μεταξύ άλλων  ο Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα, σε άρθρο του, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε σε νέο υψηλό εννέα ετών.

    Εν αναμονή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η εφημερίδα αναφέρει ότι για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε μια ακόμη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Η προοπτική της πολιτικής σταθερότητας, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα εξαιρετικά τριμηνιαία στοιχεία των περισσότερων εταιρειών και οι ελπίδες ότι η χώρα, που άλλοτε βρισκόταν σε κρίση, θα επανενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, οδήγησαν τον δείκτη αναφοράς Athex Composite σε νέο υψηλό εννέα ετών στα τέλη Μαΐου», υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Handelsblatt.

    «Οι τιμές των ομολόγων επωφελήθηκαν επίσης από τις ευνοϊκές συνθήκες. […] Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο δείκτης αναφοράς της Αθήνας κέρδισε περισσότερο από 7%, φτάνοντας σε συνολική αύξηση 33,3% από την αρχή του έτους, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει έτσι καλύτερες αποδόσεις από τις περισσότερες άλλες αγορές».

    Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι  «οι 30 εισηγμένες εταιρείες που παρουσίασαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έως το τέλος Μαΐου ανέφεραν αύξηση των κερδών κατά 82% συγκριτικά με πέρυσι και τα σταθερά κέρδη αντικατοπτρίζονται στην άνοδο των τιμών των μετοχών».

    Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθιστούν ολοένα και πιθανότερη την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που «όχι μόνο θα έκανε φθηνότερη την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά θα επέτρεπε επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις ευνοϊκότερες επιλογές χρηματοδότησης. Ταυτοχρόνως, ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών».

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Απρόσμενο «άλμα» 23% στην τιμή του

    Ευρωαγορές: Έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες -Στο -0,15% ο Stoxx 600

    Wall Street: Συνεχίζεται η άνοδος μετά την είσοδο του S&P 500 σε bull market

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ