ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αποκαρδιτωτική για την Ελλάδα, αλλά και γενικά την ΕΕ είναι νέα έρευνα της Greenpeace, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη σήμερα για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, όπου έχει χαθεί το 31% των μικρών αγροκτημάτων.
Η μείωση, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, αφορά τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας, που έχουν συρρικνωθεί κατά 37% και τα οποία ωστόσο παραμένουν η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής γεωργίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 88% των αγροκτημάτων το 2021.
Όπως αναφέρεται και σε σχετική της ανακοίνωση της Greenpeace, από το 2007 έως και το 2021, τα μέσα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα μειώθηκαν κατά 13%, ενώ τα μικρά αγροκτήματα κέρδιζαν κατά μέσο όρο 29% λιγότερο σε σχέση με το 2007.
Όσον αφορά συνολικά την Ευρώπη διαπιστώθηκε ότι από το 2007, έχουν χαθεί σχεδόν δύο εκατομμύρια «εμπορικά αγροκτήματα», που μεταφράζεται σε απώλεια 3,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι η πίεση προς μεγαλύτερα, βιομηχανικά αγροκτήματα και αύξηση οικονομικών αποδόσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρά αγροκτήματα να κλείνουν και πως η οικονομική ισχύς στη γεωργία εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ελάχιστων αγροκτημάτων.
Σύμφωνα με την Greenpeace «η μελέτη δείχνει την αδικία που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και το χάσμα ανάμεσα στα αγροκτήματα μικρής κλίμακας που δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν και στα αγροκτήματα βιομηχανικής κλίμακας που καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων επιδοτήσεων και των κερδών που παράγονται από τον αγροτικό κλάδο.
Αυτό το χάσμα δημιουργείται και συντηρείται από την άνιση κατανομή των δημόσιων επιδοτήσεων και της ιδιωτικής χρηματοδότησης που ευνοεί τα αγροκτήματα βιομηχανικής κλίμακας και από την πολιτική αποτυχία στην αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.
Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αγροκτημάτων στην ΕΕ μειώνεται σε ανησυχητικό βαθμό.
«Από το 2007, η ΕΕ έχει χάσει σχεδόν 2 εκατομμύρια “εμπορικά αγροκτήματα”[2] και 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Τα περισσότερα αγροκτήματα που εξαφανίστηκαν ήταν επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, που είτε έκλεισαν είτε πιέστηκαν να ανέβουν κλίμακα, περνώντας σε βιομηχανικά επίπεδα παραγωγής ώστε να αυξήσουν την οικονομική τους απόδοση, κάτι που συχνά συνοδεύεται από τις πιο καταστροφικές βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές.
Διαβάστε επίσης:
BMW: «Φρένο» σε περαιτέρω επένδυση στην Northvolt – Χάνεται η «ελπίδα της Ευρώπης»;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άκης Σκέρτσος: Για το 2025 έχουν συμφωνηθεί 121 μεταρρυθμίσεις και 172 δημόσιες επενδύσεις
- Γαλλία: Ο Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα τον νέο πρωθυπουργό αν πέσει η κυβέρνηση
- «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» και «Πράσινα Ταξί»: Νέες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων
- Χρηματιστήριο: Πειραιώς και Eurobank ανέβασαν τον δείκτη – Πάνω από τα 7 ευρώ τα ΕΛΠΕ μετά από 1,5 μήνα