• Οικονομία

    Γκότσης, Μαραβέγιας και Πετράκης μιλούν στο mononews για το πώς θα είναι η οικονομία όταν βγούμε από τα σπίτια μας – 3% ύφεση, συντηρητική εκτίμηση

    Χαράλμπος Γκότσης, Ναπολέων Μαραβέγιας, Παναγιώτης Πετράκης


    Την ερχόμενη Παρασκευή, που ουσιαστικά θα συμπληρώνεται η τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων και η πέμπτη εβδομάδα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, θα μπορούν να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την ζημιά στην οικονομία, είναι η άποψη που εκφράζουν τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου, οι κ.κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, Παναγιώτης Πετράκης και Χαράλαμπος Γκότσης.

    Ο κ. Μαραβέγιας, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός 10 ημερών. Σε συνδυασμό με τα υγειονομικά μέτρα και τις υγειονομικές ανακοινώσεις που παρέχονται καθημερινά, η κυβέρνηση θα έχει την πλήρη εικόνα για να σχηματίσει την πολιτική της επόμενης ημέρας. Η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 30% και η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει με την λήψη μέτρων αν η πανδημία συνεχιστεί και απλωθεί στον ενεργό πληθυσμό. Το ερώτημα είναι μέχρι που θα φτάσουμε, διερωτάται ο κ. Μαραβέγιας. Υπάρχουν φαινόμενα περιορισμού παραγωγής, με τις μεγάλες βιομηχανίες, η μία μετά την άλλη να διακόπτουν προσωρινά την λειτουργία τους.

    Ακόμα και τον Μάιο να σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα και ο πληθυσμός να αρχίσει να επανακάμπτει, ο τουρισμός που συμβάλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας με 20 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να παίρνει μπροστά. Κι από αυτά, ως εισπράξεις θα πρέπει να λογίζονται το 1/3, περίπου 7 με 8 δις. ευρώ.

    Η ελπίδα όλων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη, είναι να υπάρξει παρέμβαση όχι με μεσοβέζικες λύσεις, όπως η δημιουργία ενός ακόμα ταμείου αντιμετώπισης της νόσου, αλλά με κούρεμα χρεών. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ακούσουν πολύ σοβαρά την πρόταση του τέως επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.

    Παναγιώτης Πετράκης

    Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πετράκης, υποστηρίζει ότι δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη έκταση της ζημιάς. Η ανάκαμψη τύπου V, δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν πληγεί σημαντικά ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Τα μέτρα της κυβέρνησης κρίνονται κατ’ αρχήν θετικά και αρκετά. Δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα και μια πρώτη εικόνα θα την έχουμε στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

    Έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του τραπεζικού συστήματος και την ανταπόκρισή του σε νέα δάνεια στηρίζοντας με κεφάλια κίνησης την αγορά και τις επιχειρήσεις και μία πρόταση είναι τα δάνεια αυτά να πληρώνονται μετά από 5 χρόνια. Η επιστρεπτέα προκαταβολή της κυβέρνησης με απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με 1 δις. ευρώ σε τούτη τη συγκυρία, είναι αρκετή;

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το 3% ύφεση φέτος, είναι το καλό σενάριο…

    Χαράλαμπος Γκότσης

    Ο Καθηγητής Οικονομικών και τ. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γκότσης, υποστηρίζει ότι για τη χώρα μας, ενώ το υγειονομικό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζεται προς το παρόν με επιτυχία, οι επιπτώσεις στην οικονομία αναμένεται να είναι πολύ οδυνηρές. Η συρρίκνωση ξεκίνησε, πριν από την εμφάνιση του κορονωιού,  με την πτώση του ΑΕΠ το  Δ’ τρίμηνο του 2019 (-0,7%) και συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2020 με επιδείνωση των περισσότερων δεικτών, της ανεργίας, της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων, της πιστωτικής επέκτασης αλλά και των εσόδων του κράτους. Με το lockdown που επιβλήθηκε, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλον τον κόσμο, ήταν αναμενόμενο ότι οδηγούμαστε σε αποδιοργάνωση της οικονομίας. Από τη μια τα χρόνια προβλήματα, από την άλλη η μεγάλη συμμετοχή του τουριστικού τομέα στο σχηματισμό του ΑΕΠ,  η χώρα κατατάσσεται από διεθνείς οίκους σε εκείνες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες. Προάγγελος της επιδείνωσης αποτελεί η κατακρήμνιση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με θύμα κυρίως τις τραπεζικές μετοχές. Οι εκτιμήσεις τους για την πορεία, παρότι είναι παρακινδυνευμένες αφού ακόμη βρισκόμαστε στην ανάπτυξη της υγειονομικής κρίσης,  για μεν το ΑΕΠ προβλέπουν πτώση σε διψήφιο ποσοστό για δε το δημόσιο χρέος μια αύξηση στο 190% (Goldman Sachs).

    Με την ελπίδα, ότι η πανδημία σε σύντομο χρόνο θα αντιμετωπιστεί, είναι φρόνιμο να προετοιμάζουμε ένα σχέδιο επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα για την επόμενη μέρα. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να κινείται σε τρεις άξονες.

    Πρώτον, να περιέχει μια γενναία δημοσιονομική επέκταση με  αύξηση των δαπανών οι οποίες θα καλύψουν πρωταρχικά τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς επίσης και τη στήριξη των επιχειρήσεων για να μην καταρρεύσει ο παραγωγικός μηχανισμός.

    Δεύτερον, θα πρέπει να εφαρμοστούν φορολογικές ελαφρύνσεις, αναβολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου για τους εργαζόμενους με αποζημίωση από το κράτος κλπ.

    Τρίτον και σημαντικότερο για μια δυναμική επανεκκίνηση με διάρκεια, θα πρέπει να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι από την ΕΚΤ, το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον ΕΣΜ εφόσον τελικά δεν εκδοθεί Ευρωομόλογο, ακόμη και ένα μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δις Ευρώ, όπως και από κάθε άλλη πιθανή πηγή άντλησης κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να διοχετευτούν τόσο στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, όσο και σε ευπαθείς ομάδες και εργαζόμενους με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης.

    Είναι προφανές ότι η πολιτική του βλέποντας και κάνοντας είναι η πλέον ενδεδειγμένη στην παρούσα φάση, για το λόγο αυτό τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται κλιμακωτά σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς.



    ΣΧΟΛΙΑ