• Οικονομία

    Γίνονται «ένα» ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος

    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Σε ξήλωμα του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ο συγκεκριμένος φόρος από το 2022 αναμένεται ότι θα ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να γίνει πιο δίκαιη η κατανομή του μέτρου.

    Μέχρι σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ και πλέον θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Με άλλα λόγια, θα καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση που ένα ακίνητο αξίζει πάνω από 250.000 ευρώ, χωρίς να παίζει ρόλο η συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη.

    Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι ο φόρος ήταν άδικος σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα ανέφεραν το παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη που έλαβε δάνειο 300.000 ευρώ, έχει καταβάλει στην τράπεζα 50.000 ευρώ, αλλά τα τελευταία χρόνια η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί στις 240.000 ευρώ.

    Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει πέραν του ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο.

    Ο νέος ΕΝΦΙΑ

    Ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις νέες αντικειμενικές αξίες.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, έως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πρέπει να έχουν καταλήξει στη “φόρμουλα” για την αναπροσαρμογή του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σχεδιάζεται να μειωθεί περαιτέρω.

    Αλλαγές θα έχει και στην κλίμακα του (ενσωματωμένου) συμπληρωματικού φόρου, καθώς θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, αλλά και των βοηθητικών χώρων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται από το 2022 – Τι προβλέπει το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ