• Οικονομία

    Γιατί ανησυχεί ο Χρήστος Σταϊκούρας για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ειδήσεις έκρυβε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που απαντούσε στον ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση της θέσης του αναφορικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

    Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την οικονομική αιμορραγία που συνιστά η πανδημία για τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας αποκαλύπτοντας ότι στις 25/5, την ημέρα που ο κ. Τσίπρας έκανε τις… βαρύγδουπες ανακοινώσεις του, πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους ανέρχονταν σε 32,5 δισ. ευρώ (όχι σε 36-37 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ). Εξέλιξη, που προβληματίζει τόσο την οδό Νίκης, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας και οι δύο στραμμένη την προσοχή τους στις Βρυξέλλες και το μεγάλο παζάρι που γίνεται για την δημιουργία του Ταμείου που εισηγούνται Μέρκελ – Μακρόν.

    Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο ότι το μερίδιο της Ελλάδας μετά από διαπραγματεύσεις βεβαίως, θα πρέπει να υπολογίζεται μεταξύ 10 – 15 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η χώρα δεν έχει τον βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για φέτος, αλλά και για το 2021 και ταυτόχρονα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,64%.

    Που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός, καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κρίση, διαχέοντας στην πραγματική οικονομία ρευστότητα από τον προϋπολογισμό και μάλιστα μες πολύ προσεκτικές κινήσεις: α) να μην μπει χέρι στο μαξιλάρι του ESM των 15 δισ. ευρώ, κίνηση που θα έστελνε μήνυμα απελπισίας στις αγορές, και β) μα μην μπει στον πειρασμό (η κυβέρνηση) να «σηκώσει» ότι υπάρχει από κοινοτικό πρόγραμμα (τα 240 δισ. του ESM για παράδειγμα) γιατί θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος.

    Η άσκηση αυτή, και από τη στιγμή που η μετάδοση του ιού, όπως αποκάλυψε στην αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του ο καθηγητής κ. Σ. Τσιόδρας, μειώθηκε στα επίπεδα R0 κάτω του 0,33 (!), βγαίνει από τη στιγμή που η οικονομία ανοίγει. Που σημαίνει πληρωμές ΦΠΑ, δόσεων στην εφορία, αμοιβών, μισθών, ότι συνιστά η καθημερινότητά μας.

    Την ίδια ώρα οι εξελίξεις συνιστούν διατήρηση του συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο.

    Κι αυτό γιατί:

    –           Διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος: 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού, ο οποίος περιλαμβάνει την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και η χρήση του γίνεται μόνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που επιβλήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    –           Διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στις εμπορικές τράπεζες: 2 δισ. ευρώ (και όχι 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ).

    –           Διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος: 12,5 δισ. ευρώ (και όχι 16 δισ. ευρώ).

    Από τα ανωτέρω, το Κράτος έχει να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου.

    Συνεπώς τα πραγματικά διαθέσιμα, εξαιρουμένων των ανωτέρω πληρωμών και των 15,7 δισ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού Δημιουργίας Αποθεματικού, είναι 13,6 δισ. ευρώ, και όχι 20,3 δισ. ευρώ που αποτυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του.



    ΣΧΟΛΙΑ