• Οικονομία

    Γιάννης Στουρνάρας: Είναι καιρός η ΕΚΤ να διαφοροποιηθεί από την Fed

    • Bloomberg
    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει τη «υπερβολικά συνετή» στάση της σχετικά με τα επιτόκια, αποκλίνοντας από την αντίστοιχη στάση της Fed, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    Μιλώντας στη Φρανκφούρτη μετά το πιο ξεκάθαρο μέχρι στιγμής μήνυμα της ΕΚΤ ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τον πρωτοφανή κύκλο αύξησης των επιτοκίων της τον Ιούνιο, ο Έλληνας αξιωματούχος επανέλαβε ότι είναι πιθανές τέσσερις μειώσεις φέτος – παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές παγκοσμίως μειώνουν τα στοιχήματά τους για τέτοιες κινήσεις.

    «Τώρα είναι η ώρα να αποκλίνουμε», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Bloomberg. «Η κατάσταση στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετική. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη – κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη οδηγήθηκε κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, ούτε από τους μισθούς».

    Τα σχόλια αυτά έρχονται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες και πυροδότησαν έναν γρήγορο επαναπροσδιορισμό των στοιχημάτων για τη νομισματική χαλάρωση.

    Οι αγορές τώρα θεωρούν ότι η ευρωζώνη, όπου τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, θα κάνει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο για την Fed.

    US and European Inflation Heading in Opposite Directions
    Ο πληθωρισμός ΗΠΑ και Ευρώπης κινείται σε αντίθετες κατευθύνσεις

    Μετά την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι εκείνη και οι συνάδελφοί της δεν λαμβάνουν τα μηνύματά τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «πολλαπλά κανάλια μέσω των οποίων μπορεί να ασκηθεί επιρροή» – όχι μόνο οι δυναμικές των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    «Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed», είπε χθες η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ σημαντική οικονομία και ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, επομένως όλα αυτά επηρεάζουν τις προβλέψεις μας».

    Για τον κ. Στουρνάρα, οι πιέσεις στην οικονομία των 20 χωρών της περιοχής καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για πιο χαλαρή πολιτική. Ενώ εξακολουθεί να προβλέπει μια λεγόμενη ομαλή προσγείωση, προειδοποιεί ότι η υπερβολική αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και θα διακινδυνεύσει ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο του 2%.

    «Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη — επίσης στη Γερμανία», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης».

    Ο ίδιος ασκεί πιέσεις για συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους – μια άποψη που δεν συμμερίζονται και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Μερικοί από τους πιο συντηρητικούς συναδέλφους του προτιμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ανησυχώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς οι μισθοί αυξάνονται. Θα προτιμούσαν κινήσεις κάθε τρεις μήνες — όταν η ΕΚΤ επικαιροποιεί τις τριμηνιαίες προβλέψεις της.

    Αυτή η συζήτηση, που βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, θα παίξει τον ρόλο της τις επόμενες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ο κ. Στουρνάρας θέλει η ΕΚΤ – η οποία κατηγορήθηκε ότι κινήθηκε πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός αυξανόταν – να αρχίσει να ενεργοποιείται.

    «Τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήσαμε τα επιτόκια ως ασφάλεια έναντι πολύ υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να μετριάζεται.

    «Τώρα έχει γυρίσει προς την άλλη κατεύθυνση. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τώρα χρειαζόμαστε μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη».

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιάννης Στουρνάρας: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος

    Στουρνάρας: Άλλα €6,6 δισ. εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες ως το τέλος του 2025

    ΤτΕ: Στοίχημα η ανάπτυξη να αντέξει στο χρόνο – Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί



    ΣΧΟΛΙΑ