• Οικονομία

    Γερμανία: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο – Απρόσμενη ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο

    Όλαφ Σολτς

    Όλαφ Σολτς


    Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν η άνοδος του πληθωρισμού στην Γερμανία τον Οκτώβριο, ο οποίος σε ετήσια βάση έφτασε το 11,6%.

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 10,9%, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού δεν έχει φτάσει ακόμη στους καταναλωτές, παρόλο που η έρευνά του έδειξε ελαφρώς μικρότερο αριθμό εταιρειών στη Γερμανία που σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών τον Οκτώβριο, αναφέρει το Reuters.

    Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σε διψήφιο έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

    «Δεν είναι ακόμη σαφές ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ακόμη και αν η πρόσφατη πτώση των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει ελπίδες για αυτό», δήλωσε ο Thomas Theobald του ινστιτούτου IMK.

    Μια βουτιά στις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε σπειροειδή άνοδο στη Γερμανία, ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών, ενώ τροφοδοτεί τις ανησυχίες για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, ακόμη και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι πλέον σχεδόν γεμάτες.

    Απρόσμενη ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο

    Πάντως, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατάφερε να σημειώσει απροσδόκητη αύξηση 0,3% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο, ανέφερε ξεχωριστά η στατιστική υπηρεσία.

    Η άνοδος ξάφνιασε τους οικονομολόγους. Μετά από μυριάδες προειδοποιήσεις για επικείμενη ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

    Η οικονομία «συνέχισε να διατηρεί τη θέση της παρά τις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

    Η οικονομική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο βασίστηκε κυρίως στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες, πρόσθεσε. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ξεπερνώντας επίσης τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη 0,8%.

    Το προηγούμενο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

    «Η γερμανική οικονομία κράτησε το κεφάλι της πάνω από το νερό…», δήλωσε ο οικονομικός επικεφαλής της VP Bank, Τόμας Γκίτσελ. «Ωστόσο, τα βάρη για τα επόμενα τρίμηνα είναι τεράστια», ανέφερε προσθέτοντας ότι τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου απλώς ανέβαλαν την άφιξη μιας ύφεσης στη Γερμανία και την ευρωζώνη.

    Το Ifo αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο. Στην τελευταία της πρόβλεψη , η κυβέρνηση προέβλεψε ανάπτυξη 1,4% φέτος και πτώση 0,4% το επόμενο έτος. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των πιο πρόσφατων στοιχείων για το ΑΕΠ.

    «Η ύφεση είναι πλέον πιθανό να χτυπήσει τον χειμώνα, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά φοβόταν», δήλωσε ο Jens-Oliver Niklasch της τράπεζας LBBW.

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης:

    Ιταλία: Άλμα ρεκόρ για τον πληθωρισμό στο 11,9%, σε υψηλό 38 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ