ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βάντεφουλ: «Συμφέρον μας να είναι ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ, αλλά είναι νωρίς για συμφωνίες με κράτη του Κόλπου και το Ιράν
Σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του 2,8% τον Ιανουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,2%.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 2,9% τον Ιανουάριο από 3,3% τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας που ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης κινείται πάνω από τον στόχο του 2%.
Ο πληθωρισμός στο σύνολο της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,4%.
Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναμένεται να δημοσιευτούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία βρέθηκε στα τάρταρα για δεύτερο διαδοχικό έτος το 2024, παραμένοντας η πιο αδύναμη οικονομία στη ζώνη του ευρώ.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και πάλαι ποτέ “ατμομηχανή” της Ευρώπης, συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ενώ συνολικά για το 2024 συρρικνώθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.
Αυτό συμπαρασύρει και το ΑΕΠ, το οποίο παρέμεινε απροσδόκητα στάσιμο στο τέλος του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το μπλοκ των 20 εθνών θα σημείωσε ανάπτυξη 0,1%.
Τα μεγάλα προβλήματα ξεκινούν από την Γερμανία και τη Γαλλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% και 0,1% αντίστοιχα.
Η ευρωζώνη αγωνίζεται να βρει κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης καθώς η κατασκευαστική δυσφορία στη Γερμανία επιβαρύνει την παραγωγή και το συναίσθημα οξύνεται από την απειλή εμπορικών κυρώσεων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, μια “ανάσα” ήρθε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία μείωσε χθες το επιτόκιο καταθέσεων κατά ακόμη ένα τέταρτο της μονάδας, στο 2,75%.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Στο 2,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός (PCE) τον Δεκέμβριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΔΔΗΧ: Έρχεται νέα πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου δανείου ύψους 7 δισ.
- Η Γαλανόλευκη στη θάλασσα του Πειραιά για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
- Μητσοτάκης για τη «deiktesota.gov.gr»: Οι πολίτες θα κρίνουν τους δημάρχους για τις πραγματικές επιδόσεις τους
- Γεραπετρίτης: Ανησυχούμε για την κατάσταση στον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.