• Οικονομία

    Γαλλία: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Σε άνοδο οι τιμές ενέργειας

    • NewsRoom
    Ο ΥΠΟΙΚ Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ

    Ο ΥΠΟΙΚ Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ


    Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο στη Γαλλία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

    Ο λόγος είναι οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν 10% από την 1η Φεβρουαρίου, κάτι που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ως ένα πρώτο βήμα για την επανεισαγωγή φόρου ηλεκτρικής ενέργειας που μειώθηκε κατά την ενεργειακή κρίση, που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3%.

    Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 5,7% τον Ιανουάριο.

    Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ενέργειας επιταχύνεται, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 1,9% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

    Οριακή ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2023

    Παράλληλα, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

    Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, αναθεωρώντας ανοδικά την αρχική μέτρηση που ήταν για μηδενική μεταβολή.

    Για το 2023 συνολικά το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,9%, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 2022 όταν είχε αναπτυχθεί κατά 2,5%.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το γαλλικό ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2024.

    Από πλευράς της, η γαλλική κυβέρνηση, αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμηση της για την πορεία της οικονομίας, στο 1% από 1,4% προηγουμένως.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανία: Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο

    Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

    ΗΠΑ: «Βουτιά» 5,6% στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ