• Οικονομία

    Γαλλία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται για πρώτη φορά σε τρεις μήνες

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν


    Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, ακολουθώντας την επιβράδυνση και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης μετά την εξασθένιση της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

    Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 6,6% τον Μάρτιο – από το ρεκόρ του 7,3% τον Φεβρουάριο – καθώς η άνοδος του ενεργειακού κόστους μειώθηκε. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν λίγο πάνω από τη μέση εκτίμηση του 6,5% των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Επιπλέον, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών μειώθηκε ελαφρά – στο 2,9% από 3% τον Ιανουάριο – ενώ για τα μεταποιημένα προϊόντα επιταχύνθηκε στο 4,8% από 4,7%.

    French Inflation Eases Off Euro-Era Record
    Ο γαλλικός πληθωρισμός μειώνεται από το ρεκόρ της ζώνης του ευρώ

    Οι αντίθετες τάσεις του πληθωρισμού, όπως αυτές που παρατηρούνται στη Γαλλία, αποτελούν πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στοχεύει σε ονομαστικό πληθωρισμό 2%, αλλά επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στις υποκείμενες πιέσεις που αποκλείουν είδη όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα.

    Υπήρξαν ενδείξεις παρόμοιας απόκλισης στα ισπανικά και γερμανικά στοιχεία την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι ο βασικός δείκτης της Ισπανίας έπεσε σχεδόν στο μισό στο 3,1%.

    Στη Γαλλία, ο βασικός πληθωρισμός πρόκειται να επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η στατιστική υπηρεσία Insee είπε αυτόν τον μήνα ότι ο δείκτης είναι πιθανό να φτάσει στο 6,4% τον Ιούνιο — από το 5,7% που προέβλεπε προηγουμένως.

    Αυτό έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

    Η κυβέρνησή του παρείχε τεράστια υποστήριξη για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος πέρυσι, αλλά διαθέτει λίγα εργαλεία για να κάνει το ίδιο για τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, και ήδη βρίσκεται υπό πίεση μετά την αναθεώρηση των συντάξεων που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

    French Consumers See Worst of Inflation Shock Behind Them
    Οι Γάλλοι καταναλωτές εκτιμούν ότι το χειρότερο πληθωριστικό σοκ είναι πίσω τους

    Διαβάστε ακόμη:

    Γαλλία: Ο Μακρόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου έναντι μιας ενδεχόμενης λειψυδρίας το ερχόμενο καλοκαίρι

    Γαλλία: 10η μέρα διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό – Η αστυνομία σε επαγρύπνηση για βίαια επεισόδια



    ΣΧΟΛΙΑ