• Οικονομία

    Φορολόγηση εφάπαξ και συντάξεων επαγγελματικών ταμείων – Νομοσχέδιο υπουργείου Εργασίας

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Νέο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με σημαντικότερη παρέμβαση την φορολόγηση 15% των εφάπαξ που καταβάλλουν και 10% των συντάξεων φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», οι αλλαγές δεν έχουν κλειδώσει, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου είναι η επιβολή των εξής φορολογικών συντελεστών στις παροχές των ΤΕΑ, καθώς παραμένουν αφορολόγητα, σε αντίθεση με τις συντάξεις που φορολογούνται ως εισόδημα:

    -10% για τη λήψη της παροχής υπό μορφή τακτικών καταβολών (σύνταξης)

    -15% για τη λήψη της παροχής υπό μορφή εφάπαξ.

    Σήμερα δραστηριοποιούνται στον 2ο πυλώνα 32 Ταμεία Επαγγελματική Ασφάλισης με 191.000 εργαζόμενους και περιουσία 1,9 δισ. ευρώ.

    Στις διατάξεις του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου θα υπάρχουν και ευρύτερες αλλαγές στο καθεστώς εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων και της αδειοδότησης τους.

    Επίσης, θα δίδεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων (και του ΤΕΚΑ), έναντι του δυσλειτουργικού σχήματος που ισχύει σήμερα (από το υπουργείο Εργασίας, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

    Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ εποπτεύει την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

    Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι διττός:

    Πρώτον, καταγραφή και παρακολούθηση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε συνάρτηση με τις δημογραφικές εξελίξεις, ώστε να μπορούν να γίνονται καλύτερες «μακροοικονομικές προβολές» για το διανεμητικό σύστημα ασφάλισης, για να διαπιστώνεται ποια είναι η πορεία του και, αν και χρειάζεται, να γίνονται παρεμβάσεις.

    Δεύτερον, οριοθέτηση των κανόνων λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί δραστικά (με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και φορείς να επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον).

    Ακόμη θα προβλέπεται η ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης με ελάχιστο αριθμό 100 ασφαλισμένων.

    Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που απασχολεί 200 άτομα προσωπικό μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση Ταμείου για το προσωπικό της, ακόμη και αν οι μισοί δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό.

    Η διάρκεια ασφάλισης στα επαγγελματικά ταμεία δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς, αλλά θα έχει κόφτη στις ηλικίες των ασφαλισμένων ως τα 55 ή 58 έτη.

    Για παράδειγμα, ένας 45άρης μπορεί να ασφαλιστεί για 5 χρόνια και να πάρει πίσω τις εισφορές του με ό,τι απόδοση έχουν βγάλει, ενώ ένας 60άρης είναι πιθανό να μην επιτρέπεται να μπει σε τέτοιο Ταμείο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μεταξύ 9-13/10

    ΔΝΤ: Προτείνει την καθιέρωση ελάχιστου παγκόσμιου φόρου στις εκπομπές CO2

    Θανάσης Κοντογεώργης για αναδρομικά συνταξιούχων δικαστών: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τέτοιες αποφάσεις

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ