• Οικονομία

    Φορολογικό νομοσχέδιο: Με νέες προσθήκες και προτάσεις κατατίθεται στη Βουλή – Διαγραφή προστίμων κάτω των 10 ευρώ

    • NewsRoom
    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Με βελτιωμένες προτάσεις και νέες προσθήκες, όπως η αύξηση στο 30%, του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού εισοδήματος που θα δαπανάται με τη χρήση πλαστικού χρήματος, αναμένεται να κατατεθεί από το κυβερνητικό επιτελείο στη Βουλή το αργότερο ως την ερχόμενη Πέμπτη,  το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Οι παρεμβάσεις και οι προσθήκες είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των παρατηρήσεων που δέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:

    -Bελτιώσεις στο μέτρο της επέκτασης της υποχρέωσης των φορολογούμενων να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεώστική κάρτα.

    Το ΥΠΟΙΚ έχει αποφασίσει να αυξήσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό του εισοδήματος που θα δαπανάται με πλαστικό χρήμα από το 10% σε 20% που είναι σήμερα σε 30%. Το 30% των ελάχιστων ηλεκτρονικών πληρωμών θα υπολογίζεται επί του δηλωθέντος εισοδήματος αφού αφαιρεθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν να αφαιρείται από το δηλωθέν εισόδημα και η δαπάνη διατροφής συζύγων και παιδιών προκειμένου να καλύπτεται ευκολότερα η σχετική υποχρέωση από διαζευγμένους συζύγους.

    -Aπαλλαγή και των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για τους τόκους από εταιρικά και κρατικά ομόλογα.

    Πρόκειται ουσιαστικά για εξίσωση των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας με ότι θα ισχύσει για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού. Σύμφωνα με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση απαλλάσσονται από τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα από τόκους κρατικών και εταιρικών ομολόγων, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού.

    Ωστόσο, εξετάζεται σοβαρά να επεκταθεί η σχετική απαλλαγή από το νέο έτος και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.

    -H αφαίρεση από το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο της διάταξης ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής που προβλέπει έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος της δαπάνης για την αναβάθμιση ακινήτων, θα χάνουν την έκπτωση 5% από το φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια.

    Διαγραφή χρεών και προστίμων κάτω των 10 ευρώ

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στη διαγραφή προστίμων και οφειλών κάτω των 10 ευρώ.

    Το μετρό αφορά πάνω από μισό εκατομμύριο φορολογουμένους αποτέλεσμα αυτομάτως να μειωθούν σε κάτω απο τρία εκατομμύρια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Η ρύθμιση το πιθανότερο είναι να ενσωματωθεί ως τροπολογία στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.



    ΣΧΟΛΙΑ