• Οικονομία

    Φορολογικές δηλώσεις: Για ποιους ελεύθερους επαγγελματίες έρχεται «ψυχρολουσία» 

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με την ΑΑΔΕ να έχει ξεκινήσει να «ράβει κοστούμι» σε όλους τους επαγγελματίες, με τον νέο τρόπο φορολόγησης του ελάχιστου εισοδήματος που έχει επιβάλει.

    Τα ποσά του τεκμαρτού εισοδήματος θα είναι προσυμπληρωμένα στα έντυπα Ε1 και Ε3 της φορολογικής δήλωσης, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, δηλαδή ακόμα και αν δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση το ελάχιστο τεκμήριο.

    Φυσικά ο φορολογούμενος θα μπορεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμήριο της εφορίας.

    Ωστόσο, ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα θελήσει να βρει το… δίκιο του, δηλαδή που έβγαλε μικρότερο εισόδημα απ’ αυτό που θεωρεί η ΑΑΔΕ, θα συνοδευτεί από τον έλεγχο της εφορίας.

    Το «μαχητό» τεκμήριο

    Δηλαδή το τεκμήριο θα είναι «μαχητό», στις εξής περιπτώσεις:

    α) στρατιωτική θητεία,

    β) φυλάκιση,

    γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,

    δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,

    ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

    στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

    η) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

    θ) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση  επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Η πλατφόρμα για το «μαχητό» τεκμήριο

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις για τον τρόπο που ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει το δικαίωμα αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, με την σχετική πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης για το «μαχητό» τεκμήριο να ανοίγει πριν το καλοκαίρι.

    Οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση δεν συνεπάγεται αλλαγή των φορολογητέων ποσών και την αυτόματη έκδοση νέου εκκαθαριστικού.

    Πρώτα θα βεβαιωθεί ο φόρος και έπειτα θα ελέγχει η αίτηση αμφισβήτησης.

    Στο ενδιάμεσο οι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά και στην ώρα τους τις μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και σε περίπτωση δικαίωσης  με το «μαχητό» τεκμήριο, θα υπάρξει συμψηφισμός των δόσεων που υπολείπονται με εκείνα που έχουν καταβληθεί ήδη.

    Διαβάστε επίσης:

    Το εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία – 8 δράσεις προϋπολογισμού €145 εκατ.

    Η ανάπτυξη που «γλίστρησε» και το φρένο στις οριζόντιες παροχές

    Σε υψηλό όλων των εποχών «πετάει» η χρυσή λίρα – Στους 151,8 τόνους αυξήθηκαν τα αποθέματα του χρυσού



    ΣΧΟΛΙΑ