• Οικονομία

    Fitch: Ύφεση στην Ευρωζώνη αν κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου

    • NewsRoom
    Fitch

    Fitch


    Ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch, προβλέπει πως αν υπάρξει πλήρης διακοπή των ροών του αερίου στον Nord Stream I αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης κατά 1,5% με 2%.

    Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη της ενεργειακές προκλήσεις, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα εμφανίσει ύφεση 1,5% έως 2% το 2023, σε περίπτωση που η Μόσχα «κόψει» τελείως τις ροές φυσικού αερίου. Μάλιστα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία θα φθάσει περίπου στο 3% και στην Ιταλία στο 2,5%, λόγω της υψηλότερης εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές.

    Η εκτίμηση για την ύφεση στην Ευρωζώνη

    Φυσικά, ο Fitch εκτιμά ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει από το β’ εξάμηνο του 2022. Άλλωστε, και πριν την προσωρινή διακοπή των ροών του Nord Stream 1, ο αγωγός λειτουργούσε μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

    Όλα αυτά, εύλογα, ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, ασκεί πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και τις ταμειακές ροές των ευρωπαϊκών εταιρειών. «Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχουν έκθεση στην αλυσίδα του αερίου, και ιδίως όσες εμπλέκονται στην εισαγωγή και μεταφορά ρωσικού αερίου, συγκαταλέγονται σ’ αυτές που θα υποστούν το μεγαλύτερο χτύπημα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

    Τι προβλέπει για ορισμένες κατηγορίες εταιρειών

    Και προσθέτει: «Εταιρείες διύλισης, χημικών, λιπασμάτων και βιομηχανίας έχουν εν πολλοίς “περάσει” τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στις τιμές των προϊόντων τους, αλλά ενδεχομένως θα είναι δύσκολο να “περάσουν” και νέες αυξήσεις, χωρίς να μειωθεί η ζήτηση».

    Ειδική μνεία κάνεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες λιπασμάτων και μετάλλων, καθώς εκτιμά ότι ο κίνδυνος μείωσης της παραγωγής είναι αρκετά μεγάλος, λόγω του ασύμφορου κόστους των πρώτων υλών, το οποίο τις καθιστά σημαντικά λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τη διεθνή αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Πρόταση για έκτακτο φόρο στα ενεργειακά κέρδη

    Χρήστος Σταϊκούρας: Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα τα καταφέρνει

    Alpha Bank: Γιατί είναι ευνοϊκή η θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια



    ΣΧΟΛΙΑ