• Οικονομία

  Φινκ (BlackRock): Πάνω από 5% η απόδοση στο 10ετές – Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός

  • Bloomberg
  Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock

  Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock


  Οι γεωπολιτικές μεταβολές είναι δομικά πληθωριστικές, τoνίζει ο CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, υποστηρίζοντας ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, θα κινηθούν ακόμα πιο ψηλά.

  Ειδικότερα, ο CEO της BlackRock αναμένει ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου θα ξεπεράσει το 5% καθώς οι γεωπολογικές μεταβολές και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες καθιστούν τον πληθωρισμό πιο επίμονο.

  «Η άποψή μου είναι ότι θα έχουμε αποδόσεις στα 10ετή τουλάχιστον 5% ή πιο πάνω, εξαιτίας του εδραιωμένου πληθωρισμού», υπογράμμισε ο Φινκ στο φόρουμ Berlin Global Dialogue την Παρασκευή.

  «Υποτιμούμε το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές μεταβολές είναι τόσο δομικά πληθωριστικές», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg.

  Υπενθυμίζεται ότι και πριν από λίγες ημέρες ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι τα επιτόκια της Fed μπορούν να αυξηθούν έως και το 7%.

  Η δήλωση του Φινκ έρχεται καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχτηκε στο 4,68% την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η άνοδος στις αποδόσεις έχει τροφοδοτηθεί φέτος από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

  Στην ανοδική πορεία των αποδόσεων έχει συμβάλει και ο αυξημένος δανεισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

  Ο Φινκ πάντως υποστήριξε ότι η υφήλιος δύσκολα θα έρθει αντιμέτωπη με έναν «υπερπληθωρισμό» αντίστοιχο με αυτόν της δεκαετίας του 1970.

  «Ήμουν ένας νεαρός trader ομολόγων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, όταν είχαμε υπερπληθωρισμό. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κάτι που θα πλησιάζει στον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970», σημείωσε.

  «Αλλά θα υποστήριζα ξεκάθαρα ότι είμαστε σε μια περίοδο με τόσες πολλές μεταβάσεις, είτε είναι η μετάβαση από τον αποπληθωρισμό στον πληθωρισμό είτε μια γεωπολιτική μετάβαση.

  Ο κατακερματισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων μόλις άρχισε», υπογράμμισε.

  Διαβάστε επίσης: 

  e-ΕΦΚΑ: Παράταση ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως 4/10

  Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Αποκλιμάκωση στο 4,3% στην ευρωζώνη

  Άδωνις Γεωργιάδης: Περαιτέρω μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών το 2024  ΣΧΟΛΙΑ