• Οικονομία

    Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Αποκλιμάκωση στο 4,3% στην ευρωζώνη

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για υποχώρηση  ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καταγράφοντας σημαντική επιβράδυνση.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε επίσης σημαντικά στο 4,3% ετησίως από το 5,2% του Αυγούστου.

    Τα στοιχεία κρύβουν ένα ακόμα καλό νέο, καθώς ο δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους. Ειδικότερα, επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% του Αυγούστου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που τον  τοποθετούσαν στο 4,8%.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι η αύξηση των βασικών τιμών, η οποία οδήγησε σε μία επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, βρίσκεται σταθερά σε καθοδική πορεία μετά από ένα καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου οι στατιστικές στρεβλώσεις τη στήριξαν.

    Τα σενάρια για τα επιτόκια

    Με την ΕΚΤ να προχωράει τον Σεπτέμβριο σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η κεντρική τράπεζα δέχεται σκληρή κριτική ότι οι ενέργειές της πλήττουν την ήδη προβληματική οικονομία αλλά και πιέσεις να προχωρήσει σε παύση της αύξησης των επιτοκίων.

    Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2%, ένα επίπεδο πολύ μακριά από τα τρέχοντα δεδομένα και με αρκετές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Με την οικονομία της Γερμανίας να είναι εύθραυστη σε συρρίκνωση, οι οικονομολόγοι κλίνουν στο να συμφωνήσουν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, ακόμα και υπό την απειλή της αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου, με κάποιους αναλυτές να βλέπουν ότι θα εκτοξευτεί στα 100 δολάρια.

    Η ΕΚΤ έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής να στείλει το μήνυμα σε καταναλωτές, επιχειρήσεις αλλά και αγορές ότι ακόμα κι αν τα επιτόκια δεν αυξηθούν περαιτέρω, θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πληρώνεται από σήμερα το Market Pass Αυγούστου – Οκτωβρίου σε 2,61 εκατομμύρια πολίτες

    ECONOMIST – Κ. Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ασκηθεί την τετραετία

    Αυξήσεις τιμών αν δεν επεκταθεί το 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ