• Οικονομία

    «Φιλόδημος ΙΙ»: Χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ σε αναπτυξιακές επενδύσεις

    • NewsRoom
    χαριτσης

    Αλέξης Χαρίτσης, Υπουργός Εσωτερικών


    Νέα οικονομική ένεση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με στόχο τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των δήμων της χώρας, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ».

    Προκειμένου να διανεμηθούν κατάλληλα τα επιμέρους ποσά της επιχορήγησης, θα ληφθούν για πρώτη φορά υπόψη, με βάση το πρόγραμμα «Κλεισθένης» δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Παραδείγματα αυτών είναι η έκταση, ο πληθυσμός και η μεταβολή πληθυσμού, η ανεργία, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, ο αριθμός οικισμών, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα, καθώς και οι περιφερειακές ανισότητες.

    Προς χρηματοδότηση θα τεθούν κάθε είδους δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του προγράμματος και συγκεκριμένα οι εξής:
    • Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση των σχετικών μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.
    • Οι κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, «μέσα από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ΦιλόΔημος υλοποιούνται σε όλη τη χώρα έργα που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες και αφορούν σε υποδομές κρίσιμες για τη βελτίωση ζωής των πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιούνται τόσο σημαντικά έργα σε στενή συνεργασία με τους ΟΤΑ, με βάση συγκεκριμένα αιτήματα και δεν μοιράζονται χρήματα δεξιά και αριστερά, όπως γινόταν στο παρελθόν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαρίτσης: Το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Χαρίτσης: «Fake news» πως στήνουμε «Μεγάλο Αδελφό» – Είναι απλά μια «τεχνική επιτροπή»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Χαρίτσης ψάχνει άμεσα για… κάλπες!



    ΣΧΟΛΙΑ