• Οικονομία

    FED: «Σύντομα» το tapering, σταθερά παρέμειναν προς το παρόν τα βασικά επιτόκια

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε στο επίπεδο του 0%-0,25% τα βασικά της επιτόκια δανεισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής.

    Παράλληλα, έδωσε σήμα για μια  επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων η οποία μπορεί να είναι αναγκαία «σύντομα», όπως ανέφερε, «εάν συνεχιστεί η πρόοδος με τον ρυθμό που αναμένεται».

    Πάντως, η πλειονότητα των μελών της επιτροπής βλέπουν τώρα την πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2022, και όχι το 2023 όπως έβλεπαν τον Ιούνιο.

    H κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, έναντι 7% που ανέμενε τον Ιούνιο, ενώ το 2023 βλέπουν ανάπτυξη 3,8% από 3,3%.

    Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, βλέπουν πλέον άνοδο στο 3,7% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο στο 3%.Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% στο 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό στο 2,1% το 2022 και 2,2% το 2023.

    Η Fed επανέλαβε την εκτίμησή της ότι ο πληθωρισμός παραμένει «αυξημένος», αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να θεωρούν ότι οι αυξήσεις των τιμών «αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μεταβατικούς παράγοντες».

    «Η πρόοδος στους εμβολιασμούς πιθανότατα θα συνεχίσει να μειώνει τις επιπτώσεις της κρίσης της δημόσιας υγείας στην οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν», σημείωσε η Fed.

    Μετά την ανακοίνωση της FED, η Wall Street ενίσχυσε τα κέρδη της.

    Τζερόμ Πάουελ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία

    Από την πλευρά του ο Τζερόμ Πάουελ, στην συντευξη Τύπου που ακολούθησε το τέλος της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), ανέφερε πως η FED  θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία, προκειμένου να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας.

    Ο επικεφαλής της FED αναφέρθηκε στην σημασία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ αλλά και στα  μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν, για την πορεία της οικονομίας προς την οριστική ανάκαμψη.

    Αναφορικά με το ΑΕΠ, ανέφερε πως η άνοδος 6,4% το πρώτο εξάμηνο αναμένεται να συνεχιστεί με αντίστοιχο ρυθμό και στο δεύτερο μισό του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ