• Οικονομία

    Fed: Πιο τολμηρά μέτρα λόγω πανδημίας

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Εξαιρετικά ανήσυχοι φάνηκαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο, γεγονός που τους οδήγησε να προχωρήσουν στη μειωση των επιτοκίων στις δύο έκτακτες συνεδριάσεις και να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα παραμείνουν αμετάβλημτα μέχρι να ανακάμψει η οικονομία από την ξαφνική παύση.

    Η Fed δημοσίευσε σήμερα τα πρακτικά από τις δύο συνεδριάσεις όπου έκοψε το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μετά την πρώτη συνεδρίαση και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, κοντά στο μηδέν, μετά τη δεύτερη.

    Επιπλέον η Κεντική Τράπεζα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς τίτλων ανοιχτού ορίζοντα για να σταθεροποιήσει τις αγορές μετά το κύμα ρευστοποιήσεων που σάρωσε τα κρατικά ομόλογα και τους διασφαλισμένοςυ με ενυπόθηκα πάγια τίτλους που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

    Ο σημερινός απολογισμός χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα με την οποία οι εξελιξεις ανάγκασαν την Fed να λάβει πιο τολμηρά μέτρα.

    Την εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου, η Fed ανακοίνωσε σχέδια για περισσότερα από έξι νέα προγράμματα δανεισμού, για να σταθεροποιήσει τα πάντα, από το εταιρικό χρέος, έως τα money-market funds και τις αγορές χρηματοδόησης με δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ