• Οικονομία

    Εξόφληση εισφορών Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς


    Μέχρι την επόμενη Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το μήνα Σεπτέμβριο 1,4 εκατ. μη μισθωτοί, οι οποίες αναρτήθηκαν σήμερα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Πρόκειται για τα πρώτα ειδοποιητήρια που αναρτώνται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματικές τις εισφορές ΕΦΚΑ των μη μισθωτών. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αφορά στο ποσοστό του 20% επί του εισοδήματός τους, που κατέβαλαν οι μη μισθωτοί, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου κι όχι το 13,33% που έχει διαμορφωθεί από τον Ιανουάριο του 2019.

    Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις μη μισθωτών που δεν θα καταβάλουν εισφορές, δημιουργώντας νέα προβλήματα στα ποσοστά εισπραξιμότητας. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι, όσοι επιλέξουν να μην καταβάλουν τις εισφορές τους, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές υποχρεώσεις τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη, όταν δηλαδή θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το νέο ασφαλιστικό θα ισχύσει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, κι αν οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την έναρξη της νέας χρονιάς για να κλείσει και το φορολογικό έτος του 2019, με βάση το σημερινό σύστημα.

    Σε κάθε περίπτωση, η ενδιάμεση αυτή περίοδος δεν μπορεί να μείνει «κενή» από εισφορές, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όλους.

    Αναλυτικά, το ΣτΕ απεφάνθη πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύρια αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό, καθώς υπολογίζεται στο 20% – δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019, με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33% – του εισοδήματός τους.

    Με το σκεπτικό ότι το ύψος των εισφορών πρέπει μεν να διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών – συντάξεων, χωρίς, όμως, να πλήττει υπέρμετρα και δυσανάλογα το εισόδημα κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου, το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματικά τα άρθρα 39 (εισφορές πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), 40 (εισφορές αγροτών) και 41 (εισφορές υγείας ΕΟΠΥΥ).

    Η ακύρωση των άρθρων αυτών επέρχεται από την στιγμή της δημοσίευσης και μετά, δηλαδή από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, καθώς, αν ίσχυε αναδρομικά από την εφαρμογή του νόμου και από το 2017, τότε ο ΕΦΚΑ θα διέτρεχε – όπως λένε οι δικαστές – πολύ σοβαρό κίνδυνο διατάραξης της οικονομικής του κατάστασης. Κι αυτό επειδή οι 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πίσω τις εισφορές τους τουλάχιστον για δυο χρόνια (2017 – 2018).



    ΣΧΟΛΙΑ