Οικονομία

Εξώδικο συνταξιούχων σε Αχτσιόγλου και Πετρόπουλο – Τι καταγγέλλουν

  • NewsRoom
Αχτσιόγλου


Μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατά της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου κ.λπ. καταγγέλλοντας ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η Κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ για να το εμφανίζει στους δανειστές, επιδόθηκε για το θέμα των μειώσεων των συντάξεων, και εξώδικη διαμαρτυρία τόσο στην υπουργό Εργασίας όσο και στον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο, αλλά και στο σύνολο της ιεραρχίας του υπουργείου.

Με την εξώδικη δήλωση ο συνταξιούχος στρατιωτικός Παναγιώτης Σταμάτης διαμαρτύρεται εντόνως για τη μη νόμιμη συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου και της προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης απονομής συντάξεως, Ιωάννας Γατή-Σπυροπούλου, αναφορικά με την μη ενημέρωση των συνταξιούχων ως προς τις επικείμενες μειώσεις, καθώς επίσης για τη παράνομη -όπως χαρακτηρίζεται- παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Επισημαίνει ότι «η συνέχιση είσπραξης της ειδικής ΕΑΣ από όλους τους συνταξιούχους στερείται αντικρίσματος, έχει ως αποτέλεσμα το μέτρο να αποκτά απροκάλυπτα φορολογικό περιεχόμενο και κατά τούτο θίγεται η προστατευόμενη εμπιστοσύνη των συνταξιούχων».

Σε άλλο σημείο κάνει λόγο κατάφωρη αδικία σε βάρος των συνταξιούχων, «που πέρα των αντισυνταγματικών περικοπών των συντάξεώς, δεν επιτρέπουν στον συνταξιούχο, να διαβιώνει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων), αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή», σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή νομολογία.

Παράλληλα, ζητεί να δοθούν σχετικές οδηγίες προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση για τις επικείμενες μειώσεις, καθώς επίσης να σταματήσει άμεσα η παρακράτηση της ΕΑΣ και να επιστραφούν αναδρομικά τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά.

Σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στα δικαστήρια για την αποκατάσταση της υλικής και ηθικής βλάβης που θα έχει υποστεί, ενώ θα αναζητήσει, μέσω των εισαγγελικών αρχών, τυχόν ποινικές ευθύνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μήνυση των συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με τις συντάξεις-Τα νέα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνησηΣΧΟΛΙΑ