• Οικονομία

    Εξοχικές κατοικίες: Αυτή είναι η top περιοχή της Ελλάδας που ψάχνουν να αγοράσουν οι ξένοι

    • NewsRoom
    Η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική

    Η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική


    Σαν την… Χαλκιδική δεν έχει, λένε με έμφαση οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας, θέλοντας να αναδείξουν τις ομορφιές της περιοχής. Φαίνεται πλέον ότι κάτι τέτοιο λένε και οι επενδυτές σε εξοχική κατοικία, μιας και η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» στις αναζητήσεις για αγορά, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας Spitogatos.

    Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Prodexpo αναφέρει ότι οι χρήστες που ζουν εκτός Ελλάδας ψάχνουν περισσότερο τη Χαλκιδική για να αγοράσουν εξοχικό και ακολουθούν Κυκλάδες, Καβάλα, περίχωρα Θεσσαλονίκης, νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά.

    Είναι φανερό ότι οι ξένοι αναζητούν σπίτι και σε περιοχές όχι τόσο τουριστικές, όπως το κέντρο της Αθήνας, όμως αυτές είναι αναζητήσεις που συνδέονται κυρίως με επενδυτικά ακίνητα, με απόκτηση Golden Visa κ.λπ.

    Στην κορυφή των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών της ιστοσελίδας Spitogatos βρίσκονται τα νότια προάστια της Αθήνας, το υπόλοιπο Αττικής, τα προάστια Θεσσαλονίκης, Κυκλάδες, κέντρο Αθήνας, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, νησιά Αργοσαρωνικού και Μεσσηνία.

    Είναι προφανές ότι τα χαρακτηριστικά των αναζητήσεων έχουν περισσότερο σχέση με την εξοχική – δεύτερη κατοικία για παραθερισμό.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ενδιαφέρον για σπίτια από ξένους αυξάνεται ραγδαία.

    Μεγάλη ζήτηση

    Όπως είπε στο ίδιο συνέδριο ο Γιάννης Ξυλάς, FRICS, Διευθύνων Σύμβουλος GEOAXIS, τοπογράφος μηχανικός ΑΠΘ – εκτιμητής ακινήτων RICS η αγορά βιώνει το απόλυτο ριμπάουντ σε σχέση με το 2014, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα. Αναλύοντας τα αποτελέσματα από το παρατηρητήριο για τις εξοχικές κατοικίες, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του, ο κ. Ξυλάς είπε πως σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Τζια, οι πολυτελείς θερινές κατοικίες πωλούνται πάνω από 5.000 ευρώ τ.μ., υπάρχει όμως προϊόν και για πιο μικρά πορτοφόλια. Στα τέσσερα αυτά νησιά, όπως και στη Σέριφο, καταγράφεται αυξητική τάση. Έκρουσε όμως το καμπανάκι για την Μύκονο και τη Σαντορίνη, που εμφάνισαν για πρώτη φορά μείωση αφίξεων και πληροτήτων, λέγοντας πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις υποδομές (νερό, καθαριότητα, δρόμοι). «Πρέπει να αποφασίσουμε ως κράτος για το τι τουριστικό προϊόν θέλουμε» είπε ο κ. Ξυλάς.

    Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, Founding Partner της Elxis Greek Real Estate Services, ανέφερε ότι υπάρχει μια συνέχιση της αυξητικής καμπύλης στις πωλήσεις, κάνοντας λόγο για αύξηση της τάξης του 35% στις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν κατά 12,5% σε σχέση με πέρυσι. «Περίπου 3 εκ. Βορειοευρωπαίοι ψάχνουν να επενδύσουν σε ακίνητα» τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης, εξηγώντας ότι υπάρχει μια σαφής μεταστροφή στο προφίλ του υποψήφιου αγοραστή. Η μέση ηλικία έχει πέσει από τα 56 στα 43 έτη ενώ ο πελάτης έχει μετατραπεί σε επενδυτή κι ενδιαφέρεται και για την απόδοση του ακινήτου.

    Την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βασιστεί στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, με πολλές μεγάλες εταιρείες να επενδύουν ταχύτητα στην εν λόγω αγορά, εξέφρασε ο Γιάννης Ρεβύθης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Revithis & Partners. «Θα κερδηθεί το στοίχημα. Χρειάζεται η πολιτεία να προχωρήσει με ταχύτητα στην εκπόνηση των χωροταξικών, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αγορά» είπε ο κ. Ρεβύθης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιβάλλει ξαφνικά αλλαγές στις φορολογία και την πολεοδομία, αλλά να ενημερώνει προγενέστερα τους επενδυτές και να ορίζει μια μεταβατική περίοδο. Έφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, που οδήγησε σε αναστολή οικοδομικών αδειών, φέρνοντας πίσω την κτηματαγορά.

    Από την πλευρά της η Marie Delli, Partner της LCI Law, αναφέρθηκε σε κάποια ιδιαίτερα στάδια της διαδικασίας που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν στους ξένους, όπως η ανάγκη για συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. «Στις χώρες τους είναι δυσνότητο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία για να αγοράσουν ένα ακίνητο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία και στις συμβολαιογραφικές πράξεις» είπε η κυρία Δελλή. Προσέθεσε πως η  ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα συμβάλλουν στη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακίνητα: Αυτές είναι οι πιο ακριβές περιοχές για πώληση ή ενοικίαση σπιτιών [πίνακες]



    ΣΧΟΛΙΑ