Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Σε τροχιά επιβράδυνσης εισέρχεται η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα κατέγραψε τον Μάιο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global.

Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, η οποία οδήγησε σε νέα μείωση της παραγωγής για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ παράλληλα οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος ενισχύθηκαν σημαντικά.

1

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 48,5 μονάδες τον Μάιο από 48,8 τον Απρίλιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2024, αν και παρέμεινε υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,5 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης PMI υπηρεσιών σημείωσε οριακή άνοδο στις 47,7 μονάδες από 47,6 τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, χωρίς ωστόσο να επιστρέφει σε επίπεδα ανάπτυξης.

Τιμές κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών καταγράφεται σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης τιμών στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 3,2% τον Μάιο, σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να ενταθούν περαιτέρω, με φόντο τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή και την άνοδο των τιμών ενέργειας.

Παράλληλα, το κόστος εισροών για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών, ενώ οι τιμές που μετακυλίονται στους καταναλωτές κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 38 μηνών, σηματοδοτώντας νέο κύμα ανατιμήσεων.

Η επιδείνωση των δεικτών έχει ενισχύσει τους φόβους για πιθανή είσοδο της οικονομίας της Ευρωζώνης σε φάση ύφεσης. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Κρις Γουίλιαμσον, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθιστά ολοένα και πιο πιθανό ένα αρνητικό πρόσημο για το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα στοιχεία των PMI υποδηλώνουν πιθανή πτώση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη τον Ιούνιο.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με την εξωτερική ζήτηση να εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του έτους.

Η επιδείνωση της δραστηριότητας εντοπίζεται κυρίως στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες κατέγραψαν συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία κινήθηκαν σε οριακά θετικό έδαφος, καταγράφοντας ήπια ανάπτυξη και αποτρέποντας βαθύτερη επιδείνωση σε επίπεδο συνόλου Ευρωζώνης.

Στο ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας ότι μια παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και νέες αναταράξεις στις αγορές.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν το ήδη εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους.

 

Διαβάστε επίσης 

Άδωνις Γεωργιάδης για το viral τραπέζι με Ανδρουλάκη: «Έκανε διαρροή για μια φωτογραφία αλλά ακόμη δεν έχει κάνει για την πρόταση Δούκα να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ»

Βαγγέλης Μαρινάκης για τα Στενά του Ορμούζ: «Καλύτερα να πληρώνουμε τέλος διέλευσης παρά να κλείσουν»

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο με στήριξη από τουρισμό και επενδύσεις