• Οικονομία

    Eurogroup: Ολοκληρώστε προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για το χρέος

    • NewsRoom


    Σαφή μήνυμα προς την Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς (Staff Level Agreement) απηύθυνε σήμερα το άτυπο Eurogoup που συνήλθε στη Σόφια.

    «Η εφαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μετά το πρόγραμμα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό παρακολούθησης. Χρειαζόμαστε υγιείς δημοσιονομικές επιλογές γιατί αυτό είναι σημαντικό σημείο εμπιστοσύνης από τις αγορές» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    «Αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι τέταρτο πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Σε αυτό είμαστε όλοι σε συμφωνία ότι τέλος είναι η 21η Ιουνίου» πρόσθεσε. «Ζητάμε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και πριν και μετά το πρόγραμμα» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα οδηγήσει στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

    Σεντένο: Μετά τη λήξη του προγράμματος οι τελικές αποφάσεις για το χρέος

    Τον Ιούνιο θα αποφασιστούν όλα τα στοιχεία για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

    «Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μεταπρογραμματική συμφωνία. Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών μας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης που υπογραμμίζει την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό αποτελεί κλειδί για το μέλλον της χώρας. Η ιδιοκτησία είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Σεντένο αναφέροντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα.

    Κερέ: Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει

    Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. «Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε.

    Ο ίδιος τόνισε πως αν και υπάρχει πρόοδος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στη μείωση των κόκκινων δανείων ανέφερε πως απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες.

    Στο σημείο αυτό τόνισε πως όσο πιο ισχυρός θα είναι ο μηχανισμός μεταμνημονιακής επιτροπείας τόσο το καλύτερο και υπογράμμισε πως όσο πιο εμπροστοβαρή και όσο πιο αυτόματα θα είναι τα μέτρα για το χρέος τόσο μεγαλύτερη θετική επίπτωση θα έχουν στις αγορές.

    Ρέγκλινγκ: Εντονες οι επόμενες εβδομάδες

    Ο Κλ. Ρέγκλινγκ από την πλευρά του χαιρέτησε το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι έντονες για να κλείσουμε την αξιολόγηση, το θέμα του χρέους και την μεταμνημονιακή κατάσταση. Η τελευταία δόση του ESM θα είναι σημαντική για να χτιστεί το μαξιλάρι ρευστότητας.

    Ο ίδιος ανέφερε πως ο ESM προετοιμάζεται για να κάνει μια ακόμη μεγάλη εκταμίευση προς την Ελλάδα στη βάση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα που θα στηρίξει το ταμειακό απόθεμα της χώρας για τη μετά το μνημόνιο εποχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος – Οι χαμένοι στόχοι και οι διαφωνίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με «άγριες» διαθέσεις για την Ελλάδα η έναρξη του Eurogroup

    MH XΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Σε «θολό τοπίο» η καθαρή έξοδος υπό τη σκιά της ενόχλησης Μαξίμου για τις δηλώσεις Τσακαλώτου



    ΣΧΟΛΙΑ