• Οικονομία

    Τα deals του Μητσοτάκη στην Ευρώπη

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η Ευρώπη κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμα και από φέτος, με την επιστροφή κάθε χρόνο κεφαλαίων ύψους 1,2 – 2 δισ. ευρώ που αποτελούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών κατά την περίοδο 2010 – 2017 και δεν κουρεύτηκαν στο PSI.

    Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι τον δρόμο άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προσωπικές επαφές που είχε τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακαρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ το κλίμα στο χθεσινό Εurogroup ήταν ιδιαίτερα θερμό για τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.

    Αποκορύφωμα των χθεσινών επαφών του κ. Σταϊκούρα ήταν η δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει το Eurogroup το «πράσινο φως» στην μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2021 και μετά.

    Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, «η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτή τη συζήτηση», ενώ νωρίτερα χθες ο ίδιος είχε επισημάνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020.

    Αλλά μέχρι τότε τι γίνεται, εφόσον η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προωθούν μια σειρά από μειώσεις φόρων και φοροαπαλλαγές;

    Οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να πέτυχε κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα έσοδα από την απόδοση των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2020 στο σκέλος των εσόδων, μειώνοντας εμμέσως το πρωτογενές πλεόνασμα και αφήνοντας ταυτόχρονα δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, με στόχο υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, από το αναιμικό ποσοστό του 1,8 – 1,9% που προβλέπουν οι θεσμοί, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα άλλα διεθνή think tanks.

    Ταυτόχρονα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, επισημαίνουν στους συνομιλητές τους το περιβάλλον επιβράδυνσης, μέσα στο οποίο οδεύει η ευρωπαϊκή οικονομία.

    Το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Τραμπ σχεδόν με όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη αποτελούν τον πλέον απρόβλεπτο παράγοντα για μία οικονομία που βγαίνει από την κρίση έπειτα από εννέα χρόνια ύφεσης.

    Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η γερμανική οικονομία εμφανίζει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ είναι ίδια η εικόνα και στις οικονομίες του αποκαλούμενους «ισχυρού Βορρά» της ευρωζώνης.

    Το σκεπτικό είναι πως είναι αδύνατον να ζητούνται υψηλά πλεονάσματα από την Ελλάδα, όταν η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση.

    Με τα δεδομένα αυτά, έχει δοθεί εντολή, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που συντάσσει τον προϋπολογισμό να λογίσει στο σκέλος των εσόδων τα κέρδη (ANFA) που πρόκειται να επιστραφούν στη χώρα από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ