Οικονομία

Αιτήσεις: Τα τρία βήματα για να πάρετε πίσω τα κομμένα δώρα στο Δημόσιο

  • NewsRoom
Δώρο Χριστουγέννων


Με τρία βήματα κλειδώνουν οι διεκδικήσεις αναδρομικών για τα κομμένα δώρα στο Δημόσιο, μετά την απόφαση- βόμβα του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές του 2012.

Στο επίκεντρο της επίμαχης απόφασης, η οποία πάντως πρέπει να περάσει και από την Ολομέλεια του ΣτΕ για να είναι τελεσίδικη, βρίσκονται πάνω από 450.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι το 2010 είχαν μεικτό μισθό έως 3.000 ευρώ.
Κρίσιμο είναι η αίτηση για τη διακοπή της παραγραφής να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου για να μην χαθούν τυχόν αναδρομικές αξιώσεις για τα δώρα του 2016 σύμφωνα με το Εθνος.

Προσοχή, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν ακόμα κινηθεί, έχουν περιθώριο 7 εργάσιμων ημερών ώστε να υποβάλουν αίτηση πριν από την εκπνοή του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, η επίμαχη απόφαση δεν φέρεται να ορίζει στο σκεπτικό της ζητήματα αναδρομικότητας, αφήνοντας προφανώς την Ολομέλεια να αποφασίσει για τη διαχείριση της δημοσιονομικής «βόμβας».

Σε επτά εργάσιμες ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν τα εξής:

1. Εκτυπώνουν τη σχετική αίτηση, τη συμπληρώνουν με τα στοιχεία τους και την υπογράφουν. Η ΑΔΕΔΥ έχει προτείνει έντυπο αίτησης.

2. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας της Υπηρεσίας από την οποία μισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται το ΝΣΚ.

3. Προσοχή, κρίσιμο είναι να λάβει ο υπάλληλος αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν μελλοντική χρήση. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα στο Δημόσιο είχαν αρχικά «ψαλιδιστεί» το 2010, όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών- 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι- ενώ θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν μεικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ.

Η εν λόγω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, οπότε η διεκδίκηση για επιστροφή των δώρων ανατρέχει στα δώρα του 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτή είναι η αίτηση που πρέπει να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματική η κατάργηση των «δώρων» στους δημόσιους υπάλληλους


ΣΧΟΛΙΑ