• Οικονομία

    Έτοιμη η ρύθμιση οφειλών για τα ταμεία – Τι προβλέπει

    χρεη


    Εντός την επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», το τελικό κείμενο βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου εντός Απριλίου να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης. Περίπου 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019.

    Οφειλές μη μισθωτών

    Όπως έχει γράψει το «Mononews», στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, με οφειλές από 1.1.2002 έως 31.12.2016, με επανυπολογισμό των οφειλών τους, με βάση το εισόδημα που είχαν την εκάστοτε χρονιά. Ως βάση υπολογισμού ορίζεται ο κατώτατος μισθός που ήταν την 31.12.2018.

    Η έκπτωση στα πρόσθετα, τόκους, προσαυξήσεις θα είναι 85% των προσαυξήσεων και η δόση δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές για τα έτη 2017 και 2018, χωρίς επανυπολογισμό.

    Οφειλές Αγροτών

    Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οι οφειλές των αγροτών έως 31.12.2018, για τους οποίους όμως δεν μπορεί να γίνει επανυπολογισμός των δόσεων, καθώς οι εισφορές που κατέβαλαν ήταν μικρότερες από αυτές που προβλέπονται από τον κατώτατο μισθό. Η έκπτωση στα πρόσθετα για τους αγρότες θα είναι 100% και η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

    Οφειλές εργοδοτών από εισφορές

    Στη ρύθμιση θα ενταχθούν και όλοι οι εργοδότες που έχουν οφειλές από εισφορές εργαζομένων και δεν έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η έκπτωση στα πρόσθετα θα είναι 50% για κάποιον που θα ρυθμίσει σε 120 δόσεις και 100% σε περιπτώσεις που θα εξοφλήσουν εφάπαξ. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ.

    Οφειλές από παροχές

    Στην ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν οφειλές μέχρι 31.12.2018, από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, εφόσον δεν υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 120 δόσεις, με έκπτωση στα πρόσθετα 85% και ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.

    Ένταξη στη ρύθμιση

    Αρχικά, ο ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά θα προσδιορίζει το ύψος της οφειλής. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται ο οφειλέτης για το ποσό της οφειλής πριν και μετά τον επανυπολογισμό και στη συνέχεια υποβάλλεται αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΕΑΟ.

    Η πρώτη δόση καταβάλλεται  την  τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα της αίτησης. Οι δόσεις θα έχουν τόκο 5% ετησίως. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο δόσεις χάνει την ρύθμιση, όπως και αν δεν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του 2019. Στην περίπτωση που χαθεί η ρύθμιση, το ταμείο προχωρά σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και μάλιστα στο αρχικό ποσό που είχε το ταμείο με όλα τα πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχονται ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ταμεία και δήμους – Ποιους αφορούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστούν στην εφορία-Ανοίγουν τα Κέντρα Είσπραξης οφειλών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ενεργοποιείται η ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία – 3,26 δισ. οφείλουν όσοι είναι άνω των 62 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ