• Business

    Έρχονται ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ταμεία και δήμους – Ποιους αφορούν


    Στην ενεργοποίηση τεσσάρων ρυθμίσεων οφειλών αναμένεται να προχωρήσεις η κυβέρνηση με στόχο να δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν περισσότερα από 150 δισ. ευρώ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις και να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές εντός της εβδομάδας με το οικονομικό επιτελείο κάνει τους τελευταίους υπολογισμούς, ώστε να είναι έτοιμο με στοιχεία να αντικρούσει πιθανές ενστάσεις.

    Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου ανεξάρτητα από την τελική τοποθέτηση των εκπροσώπων των δανειστών.

    Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών έως το τέλος Φεβρουαρίου. Όλες οι ρυθμίσεις θα έχουν έκτακτο χαρακτήρα και θα παραμείνουν ενεργές για τρεις έως έξι μήνες το μέγιστο.

    Η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλους τους οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή ενταγμένοι σε τρέχουσες ρυθμίσεις και επιλέξουν να τις εγκαταλείψουν. Ειδικά για τις οφειλές στην εφορία θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα αφορούν:

    -Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 20 δισ. ευρώ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με επανυπολογισμό και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60% και ταυτόχρονα μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και ρύθμιση σε 120 δόσεις.
    -Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 18 δισ. ευρώ, στο πρώην ΙΚΑ των επιχειρήσεων με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.
    -Οφειλές, ύψους 104 δισ. ευρώ, στην εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, περιορισμένο κούρεμα στις προσαυξήσεις και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.
    -Οφειλές σε δήμους ακόμη και με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις και αποπληρωμή έως και σε 100 δόσεις.

    Ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων

    Την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ σε ρύθμιση σε έως 120 δόσεις επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η βασική οφειλή δεν θα απομειώνεται, καθώς αφορά εισφορές των εργαζομένων, ωστόσο προτείνεται η απαλλαγή έως και 100% από τις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

    Το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το πρ. ΙΚΑ προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις με κλιμακωτή έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα από 50% έως και 100%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

    Οι εργοδότες που οφείλουν και δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών αγγίζουν τους 500.000. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών οι οφειλέτες εργοδότες προς το πρώην ΙΚΑ είναι 490.785 και οφείλουν συνολικά 18,18 δισ. ευρώ.

    Ασφαλιστικές οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

    Στην νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ, 22.000 του πρ. ΕΤΑΑ και περίπου 356.000 αγρότες, ενεργοί και μη ασφαλισμένοι. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε απομείωση της οφειλής κατά 60-65%. Υπό συζήτηση είναι το όριο των 50.000 ευρώ οφειλή για όσους έχουν κλείσει την επιχείρηση τους.

    Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (πρ. ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ), η
    ένταξη θα συνεπάγεται :
     Εθελοντικό επανυπολογισμό οφειλών της περιόδου 2002 -2016 με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ, δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Ο επανυπολογισμός θα γίνεται μετά από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισμένου – οφειλέτη και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη μελλοντική σύνταξη του.
     Αυτόματο κούρεμα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002- 2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιμα.
     Αποπληρωμή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ. Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.

    Για τους αγρότες

    Οι οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το κούρεμα των προσαυξήσεων του συνολικού χρέους κατά 85% και δε θα μπορούν να επανυπολογίσουν τη βασική οφειλής τους, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν το 2007 είχαν μικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόμου Κατρούγκαλου. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ.

    Για τους εν δυνάμει συνταξιούχοι

    Ο επανυπολογισμός των οφειλών θα βοηθήσει περίπου 80.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους στη ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση θα υπάρχει όριο οφειλής το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του οφειλέτη. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το όριο των 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους σήμερα, ενώ για τους αγρότες η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα.

    Εφορία

    Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ,στα πρότυπα του νέου πλαισίου προστασίας για την α΄ κατοικία θα περιλαμβάνει η ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις στην εφορία, εφόσον λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο εκατ. φορολογούμενοι έχουν χρέη έως 500 ευρώ, ενώ 1,5 εκατ. χρωστούν από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

    Η ρύθμιση που θα συζητηθεί με τους δανειστές προβλέπει:

    1. Αυστηρά εισοδηματικά όρια, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τους δανειολήπτες για την προστασία της α΄ κατοικίας στον νέο νόμο Κατσέλη, ήτοι 12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος
    2. Το ύψος των καταθέσεων για εκείνον που θα υποβάλει αίτηση να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
    3. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία ,εκτός της πρώτης κατοικίας, θα αποκλείονται από τη ρύθμιση.
    4. Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 [ για λίγους όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές] με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
    5. Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής, αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει ακόμη και την πλήρη διαγραφή.
    6. Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
    7. Ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως και τέλη του 2017. Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα επιδιωχθεί η ένταξη και των οφειλών του 2018.

    Οφειλές σε δήμους

    Σε έως 100 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα όσοι οφείλουν. Η ρύθμιση είχε κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο αποσύρθηκε προκειμένου να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τις υπόλοιπες προωθούμενες ρυθμίσεις.

    Για τους δήμους, θα αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, μετά από αίτηση του οφειλέτη προς τον δήμο. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

    -Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας. δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.
    -Εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, η απαλλαγή στις προσαυξήσεις θα είναι 100%. Όσο αυξάνονται οι δόσεις θα μειώνεται η απαλλαγή στις προσαυξήσεις: Από δύο έως 24 δόσεις οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 80%, από 25 έως 48 δόσεις η μείωση θα είναι 70%, από 49 έως 72 δόσεις η μείωση θα είναι 60% και από 73 έως 100 δόσεις η μείωση θα είναι 50%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μετά το δημοσίευμα του mononews: Προς απόσυρση η ρύθμιση για συμβάσεις του Δημοσίου με offshore

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο ευνοϊκότερο καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση – καταπέλτης: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικών σε περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ