• Οικονομία

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τέλος στο «πέναλτι» του 30% – Τι προβλέπει η τελική διάταξη στο «Mononews»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης


    Παρακράτηση 10% επί του ακαθάριστου μισθού για συνταξιούχους που εργάζονται σε μισθωτή εργασία και παρακράτηση ίση με το 50% των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews» η τελική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη για τους εργαζομένους συνταξιούχους.

    Ο υπουργός Εργασίας από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του είχε προαναγγείλει ότι το «πέναλτι» του 30% στη σύνταξη θα μηδενιστεί και θα θεσμοθετηθεί παρακράτηση πόρου μη ανταποδοτικού χαρακτήρα από τον μισθό των απασχολούμενων συνταξιούχων.

    Ο κ. Γεωργιάδης θα παρουσιάσει σήμερα την τελική διάταξη που θα προστεθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, στο υπουργικό συμβούλιο.

    Το νέο καθεστώς παρακράτησης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έλευση του 2024 και θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων παλιών και νέων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται.

    Μάλιστα στην παρακράτηση θα τεθεί ανώτατο όριο στο ποσό που θα καταβάλει κάθε απασχολούμενος συνταξιούχος στο σύστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή 4.965 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η εισφορά που θα καταβάλλει κάποιος στον ΕΦΚΑ, ώστε να μην υπερβαίνει σε ποσό τα 413 ευρώ το μήνα (μια Εθνική Σύνταξη).

    Εξαιρούνται  οι συνταξιούχοι αγρότες, όσοι συνταξιούχοι εκτός π. ΟΓΑ έχουν εισόδημα από αγροτικές εργασίες έως 10.000 ευρώ ετησίως και άλλες μικρότερες ομάδες συνταξιούχων με κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ψυχικά ασθενείς, κλπ).

    Μισθωτοί

    1. Παράδειγμα

    Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ που εργάζεται ως μισθωτός και λαμβάνει αμοιβή 900€ το μήνα.

    Έχει σήμερα «πέναλτι» 300€ (30% επί των 1.000€)

    Από 1/1/2024 το «πέναλτι» καταργείται και επιβάλλεται μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημα του ύψους 10%. Με το νέο σύστημα θα έχει παρακράτηση 90 ευρώ από το μισθό.

    Κερδίζει 210 ευρώ το μήνα, 2.520 ευρώ ετησίως.

    1. Παράδειγμα

    Συνταξιούχος με σύνταξη 900€ που εργάζεται ως μισθωτός και λαμβάνει αμοιβή 1.600€ το μήνα.  Έχει σήμερα «πέναλτι» 270€ (30% επί των 900€)

    Από 1/1/2024 το «πέναλτι» καταργείται και επιβάλλεται μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημα του ύψους 10%.

    Με το νέο σύστημα θα έχει παρακράτηση 160 ευρώ από το μισθό

    Κερδίζει 110 ευρώ το μήνα, 1.320 ευρώ ετησίως.

    Ελεύθεροι επαγγελματίες

    Ο συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος κερδίζει το 100% της σύνταξής του και πληρώνει αυξημένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει. Για την μεγάλη πλειοψηφία που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, το νέο «πέναλτι» θα είναι 115 ευρώ το μήνα.

    Αναλυτικά:

    1η κατηγορία (εισφορά 230€)- Επιπλέον μηνιαίο ποσό 115 ευρώ = Συνολική νέα εισφορά 345 ευρώ

    2η κατηγορία (εισφορά 276€)- Επιπλέον μηνιαίο ποσό 138 ευρώ= Συνολική νέα εισφορά 414 ευρώ

    3η κατηγορία (εισφορά 331€)-Επιπλέον μηναίο ποσό 165 ευρώ = Συνολική νέα εισφορά 496 ευρώ

    4η κατηγορία (εισφορά 398€)-Επιπλέον μηνιαίο ποσό 199 ευρώ = Συνολική νέα εισφορά 597 ευρώ

    Παράδειγμα

    Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κλάση (230 ευρώ εισφορά σύνταξης και υγείας). Έχει σήμερα «πέναλτι» 300€ επί της σύνταξης (30% επί των 900€)

    Από 1/1/2024 το «πέναλτι» καταργείται και αυξάνει η εισφορά που πληρώνει στον ΕΦΚΑ κατά 50% (μη ανταποδοτικό σκέλος)

    Με το νέο σύστημα θα έχει πρόσθετη εισφορά 115 ευρώ.

    Κερδίζει 185 ευρώ το μήνα, 2220 ευρώ ετησίως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί μία σχετική ψηφιακή πλατφόρμα στο efka.gov.gr όπου θα δηλώνεται η εργασία. Να σημειωθεί οτι η μη δήλωση θα επιφέρει επιβολή προστίμου ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις όπως ισχύει και σήμερα.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι συνταξιούχοι που εργάζονται υπόκεινται μείωση της σύνταξής τους κατά 30%, ανεξαρτήτως του αριθμού των ημερών που εργάζονται εντός του μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική επιβάρυνση των συνταξιούχων που εργάζονται περιστασιακά και ως εκ τούτου την «παράνομη-μαύρη» απασχόλησή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων

    Εξάμηνη παράταση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

    Εν αναμονή οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι με απώλεια έως 115 ευρώ τον μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ