• Οικονομία

    Έρχονται τα ενημερωτικά σημειώματα για το σύνολο των συνταξιούχων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Αργυρώ Μαυρούλη

    O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης


    Εντολή για άμεση ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Μαΐου του 2018 και έκδοση όλων των απαιτούμενων ενημερωτικών σημειωμάτων αναμένεται να δώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για το ύψος των συντάξεων τους πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και το ύψος της «προσωπικής» διαφοράς για τον καθένα.

     Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που υπερασπίστηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, δεν έστειλαν ποτέ τα ενημερωτικά σημειώματα για να μη μάθουν οι ασφαλισμένοι πόσο μείωνε ο νόμος τις αποδοχές των συνταξιούχων.

     Υπενθυμίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει από τις αρχές του έτους  ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνεται ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο, ήτοι το νέο ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και της προσωπικής διαφοράς, όπου υπάρχει μεταξύ των δυο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατατίθενται δικαστικές προσφυγές από  χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση.

    Ποιοι έχουν ήδη καταθέσει αγωγές

    Οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη καταθέσει αγωγές είναι όσοι έχουν λάβει σύνταξη μετά τις 13 Μαίου του 2016 και έχουν στα χέρια τους τη συνταξιοδοτική απόφαση. Οι μειώσεις φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 500 ευρώ το μήνα φέρνει για τις νέες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τρεις διαφορετικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

     Σε συνταξιοδοτική απόφαση ασφαλισμένου, που υποβλήθηκε το 2017, το ποσό της σύνταξής του με το νέο καθεστώς υπολείπεται κατά 495 ευρώ σε σχέση με αυτό που θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς. Ωστόσο, επειδή η προσωπική διαφορά ξεπερνά το 20% και ο συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση το 2017, θα λάβει προσαύξηση στην σύνταξή του το 1/3 της προσωπικής διαφοράς που διαπιστώθηκε. Όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και σε ένα ασφαλισμένο που υπέβαλε την αίτηση συνταξιοδότησής του το 2019.

    Όπως αναφέρουν στο mononews, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, η άνιση μεταχείριση οδηγεί τους νέους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 στην κατάθεση αγωγών κατά της συνταξιοδοτικής απόφασης που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και του τρόπου υπολογισμού.

    Οι κατηγορίες συνταξιούχων που δημιουργούνται είναι οι εξής:

    -Οι «άτυχοι» είναι όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2019 και μετά, καθώς συνταξιοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου με το νέο καθεστώς και δεν θα υπολογιστεί προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα οι συντάξεις τους να είναι μειωμένες έως και 40%.

    -Η δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων αφορά αυτούς που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2016 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, οι οποίοι θα πάρουν μέρος της προσωπική διαφοράς, εφόσον αυτή ξεπερνά το 20%. Όσοι υπέβαλαν αίτηση το 2016 θα πάρουν το 1/2 του ποσού, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 το 1/3, ενώ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2018 το 1/4. Και αυτοί οι ασφαλισμένοι διατηρούν το ποσό, το οποίο  θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις. Ωστόσο, και σε αυτούς τους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός φέρνει μειώσεις στις αποδοχές τους έως 30%.

    -Οι «τυχεροί» που υπέβαλαν αίτηση πριν τις 13 Μαΐου 2016. Πρόκειται για τη μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων  που θα συνεχίσει να λαμβάνει την προσωπική διαφορά που έχει διαπιστωθεί, η οποία θα διατηρηθεί στο διηνεκές και θα συμψηφίζεται με  μελλοντικές αυξήσεις που θα δοθούν. Υπενθυμίζεται ότι λόγω πλεονάσματος δεν κόπηκε το 18%, όπως προβλέπονταν από 1-1-2019.

    Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ακόμη και σε συνταξιούχους με λίγα έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές διαπιστώνεται μείωση στις συντάξεις τους με τον νέο τρόπο υπολογισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ