• Οικονομία

    Έρχονται πέντε αξιολογήσεις για την Ελλάδα αλλά επενδυτική βαθμίδα… από φθινόπωρο

    Επενδυτική βαθμίδα: Σπριντ στην ομίχλη

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Με την αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου, ξεκινά τρίμηνο αξιολογήσεων που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου με την νέα αξιολόγηση από τη Fitch.

    Η κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι πάντως πως η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα μάλλον θα είναι φθινοπωρινό επίτευγμα. Και αυτό παρά την πυκνότητα των αξιολογήσεων, αφού σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό των οίκων αναμένονται πέντε αξιολογήσεις μέχρι τις 9 Ιουνίου ενώ οι τέσσερις αφορούν σε οίκους που μας τοποθετούν μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.

    Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο η βαθμίδα να έρθει μετά τις εκλογές με τη λογική πως οι οίκοι θα θέλουν να έχουν δει έστω κάποια πρώτα δείγματα γραφής από την νέα κυβέρνηση.

    Ιδιαίτερη αξία θα έχει πάντως το σκεπτικό που θα περιγράψει ο γερμανικός οίκος Scope. Πρόκειται για τον οίκο που δεν είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ οπότε και επενδυτική βαθμίδα να μας έδινε αύριο, δεν θα μας εξυπηρετούσε πρακτικά.

    Είναι όμως σημαντικό το μήνυμα που θα εκπέμψει η όποια αξιολόγηση μας επιφυλάσσει αφού πρόκειται για έναν οίκο που εκτιμάται πως αρκετά σύντομα θα γίνει και αυτός επιλέξιμος από την ΕΚΤ ενώ διαθέτει το δικό του ειδικό βάρος στην επενδυτική κοινότητα. Αμέσως μετά, την επόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου, τα φώτα πέφτουν στην DBRS τον καναδικό οίκο αξιολόγησης.

    Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να μας επιφυλάξει μια θετική έκπληξη αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της αξιολόγησης, το λεγόμενο outlook, σε θετικό από σταθερό. Το να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές δεν είναι επικρατές σενάριο.

    Αναμφίβολα η πιο ενδιαφέρουσα αξιολόγηση αναμένεται την Παρασκευή 17 Μαρτίου από την Moodys τον μεγαλύτερο από τους τρεις οίκους ο οποίος διατηρεί μια ακατανόητα σκληρή στάση απέναντι στη χώρα διατηρώντας την αξιολόγηση ολόκληρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική. Η διαφοροποίηση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα και απορία στην Αθήνα που θα ανέμενε μια κίνηση καλής θέλησης από τον ξένο οίκο με δεδομένο μάλιστα πως δεν καταγράφεται κάποια επιδείνωση στα θεμελιώδη μεγέθη ή στην υλοποίηση στόχων.

    Η επόμενη σημαντική αξιολόγηση θα έλθει από την Standard & Poors στις 21 Απριλίου. Ημερομηνία που είτε βρίσκεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης εάν οι εκλογές γίνουν στις 9 Απριλίου είτε πολύ κοντά στην πρώτη κάλπη εάν τελικώς οι εκλογές καθυστερήσουν λόγω του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη. Και στις δυο περιπτώσεις θεωρείται δύσκολο ο οίκος να δώσει την επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές, εκτός πάντα μιας μεγάλης, θετικής έκπληξης.

    Ο κύκλος αξιολογήσεων του πρώτου εξαμήνου θα κλείσει με τη νέα αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, η οποία μας αναβάθμισε τον Ιανουάριο και μας δίνει επίσης μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική.

    Όπως σχολιάζουν παράγοντες στην αγορά και εκεί οι προσδοκίες για τη μεγάλη κίνηση είναι περιορισμένες δείχνοντας περισσότερο προς το γύρο των φθινοπωρινών αξιολογήσεων των διεθνών οίκων όταν και θα έχουν οι οίκοι στη διάθεση τους και πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ