• Οικονομία

    Επιθεώρηση Εργασίας: Περίπου 10.000 έλεγχοι σε 2 μήνες πρόστιμα 4,5 εκατ. ευρώ

    Γιώργος Τζιλιβάκης

    Γιώργος Τζιλιβάκης, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας


    Πρόστιμα που αγγίζουν τα 4,5 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διενέργεια περίπου 10.000 ελέγχων για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας το πρώτο δίμηνο του 2023.

    Οι κυριότερες παραβιάσεις αφορούν την μη ανάρτηση του πίνακα προσωπικού, την μη καταβολή των επιδομάτων και των μισθών, αλλά και την αδήλωτη απασχόληση εργαζομένων κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου φέτος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο δίμηνο του 2023 έγιναν 9.945 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 1.746 κυρώσεις και πρόστιμα συνολικού ύψους 4.469.780.ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των παραβάσεων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία. Όσον αφορά, αμιγώς τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας διενεργήθηκαν 5.422 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.305 παραβάσεις, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 3.918.560 ευρώ.

    Η πλειοψηφία αυτών 525 παραβάσεις αφορά τη μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να συντάσσει ή και να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού και ωρών εργασίας, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο το εάν όσοι βρίσκονται εντός της επιχείρησης είναι δηλωμένοι και οφείλουν να απασχολούνται κατά τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Ακολουθούν παραβάσεις, όπως η αδήλωτη εργασία (82), η μη τήρηση υποχρεώσεων, διατυπώσεων και λοιπών διαδικασιών (112), η άρνηση εισόδου και πρόσβασης των ελεγκτών (100) και η μη καταβολή δεδουλευμένων και επιδομάτων (98) και υπέρβαση των χρονικών ορίων λειτουργίας επιχειρήσεων και εργασίας εργαζομένων σε αργίες (61).

    Με ηλεκτρονικά μέσα οι έλεγχοι 

    Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στο εξής μπορεί να είναι τυχαίοι βάση περιοχής, κλάδου, επικινδυνότητας κτλ, όμως μπορεί να είναι και λόγω καταγγελίας, επώνυμης ή και ανώνυμης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πλέον οι επιθεωρητές έχουν την ενημέρωση εκ των έσω!

    Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Εργάνη, όπου πλέον δηλώνονται ηλεκτρονικά όλες οι εργασιακές αλλαγές ο επιθεωρητής έχει τη δυνατότητα να δει την εικόνα της επιχείρησης πριν πάει για έλεγχο! Οπότε ξέρει εκ των προτέρων πόσοι εργάζονται, ειδικότητες, ωράρια, συμβάσεις κτλ. και έρχεται διαβασμένος! Για το λόγο αυτό μια επιχείρηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη, όχι μόνο όσον αφορά τα έγγραφα που ζητούνται κατά τον έλεγχο, αλλά να έχει προετοιμάσει και το προσωπικό της κατάλληλα, διότι πολλές φορές «αθώα» λεκτικά λαθάκια εργαζομένων κοστίζουν πολύ μεγάλα πρόστιμα στις επιχειρήσεις.

     Εδώ και λίγες ημέρες οι επιθεωρητές έχουν πρόσβαση σε 500 τάμπλετ διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και το αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

    Έτσι δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου (ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων), ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στην ελεγχόμενη επιχείρηση όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχων συνδυάζεται επίσης με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αλλά και με τη μέθοδο risk analysis που εφαρμόζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

    Συγκεκριμένα, καθώς τα τάμπλετ των επιθεωρητών έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου και την καταγραφή των υπερωριών γίνονται με ταχύτητα και διαφάνεια, ενισχύοντας την προστασία των εργαζομένων αλλά και τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και η ποιότητα των ελέγχων που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

     Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεθόδου risk analysis για στοχευμένους ελέγχους στις περιοχές και τους κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα και στις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζομένους, ιδίως εκείνες που δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτουν αξιοπιστία στο σύστημα.

    Στόχος είναι η πραγματοποίηση του 60% των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας με τη χρήση των tablets μέχρι το τέλος Ιουνίου και του 80% μέχρι το τέλος του έτους.

    Διαβάστε επίσης

    Επιθεώρηση Εργασίας: Περνά σε νέα ψηφιακή εποχή – Ο νέος τρόπος ελέγχων



    ΣΧΟΛΙΑ