• Οικονομία

    Επιστροφές φόρου με διαδικασίες εξπρές

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να πραγματοποιούνται οι επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Η εφορία θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο, με το πρώτο βήμα να γίνεται από σήμερα με τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ.

    Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα.

    Πρεμιέρα για τις προ-συμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

    Ντεμπούτο κάνουν σήμερα οι πρώτες προ-συμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Πλέον, τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA καθιστoύν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης.

    Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και μετά και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία. Έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των «myDΑΤΑ» να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    myPROPERTY: Σε λειτουργία οι ψηφιακές τροποποιητικές δηλώσεις κληρονομιών



    ΣΧΟΛΙΑ