• Οικονομία

    Ενοίκια: 60.000 ιδιοκτήτες «τσίμπησε» η ΑΑΔΕ

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ


    Στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν αρχίσει να βλέπουν τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν το Νοέμβριο, πάνω από 137.000 ιδιοκτητών ακινήτων. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκταμιεύσει το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης των δηλώσεων COVID εντόπισε 60.000 περιπτώσεις, για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου.

    Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουν δηλώσει σωστό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η καταβολή της αποζημίωσης. Η ΑΑΔΕ αναμένεται να αποστείλει, τις επόμενες ημέρες, προσωποποιημένες ενημερώσεις στους δικαιούχους.

    Πέρα από τα λάθη στα ΙΒΑΝ, έχουν εντοπιστεί και άλλα λάθη που θα διερευνηθούν από την ΑΑΔΕ και θα ζητηθούν σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία και διορθώσεις από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της χρηματικής αποζημίωσης της τάξεως του 50% για τις απώλειες που υπέστησαν στα εισοδήματά τους, από το «κούρεμα» των ενοικίων.

    Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απορρίπτονται οι δηλώσεις COVID είναι οι εξής:

    *ο ιδιοκτήτης δεν ήταν πληττόμενος,

    *ο εργαζόμενος που ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του «κούρεμα» στο ενοίκιο, δεν είχε βγει σε αναστολή εργασίας.

    * το ποσοστό μείωσης του ενοικίου ήταν χαμηλότερο από το 40% που όριζε ο νόμος.

    * οι ιδιοκτήτες δήλωσαν διαφορετικό ύψος ενοικίου στη δήλωση COVID και άλλο στην εφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ