• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Καραδοκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο

    ενφια


    Πολύ δύσκολο και από πολλές απόψεις αναμένεται το τρέχον Σαββατοκύριακο.

    Δεν είναι μόνο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο forum της Θεσσαλονίκης, που αντικαθιστά για φέτος την ΔΕΘ λόγω κορονοϊού. Ούτε το αν ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη NAVTEX που λήγει στις 15/9. Είναι και το ότι η ΑΑΔΕ αναμένεται να στείλει, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα «μπιλιετάκια» του ΕΝΦΙΑ για φέτος.

    Αρμοδίως, από το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ δηλώνουν πανέτοιμοι. Οι φορολογούμενοι δεν είναι βέβαιο, αφού λόγω κορονοϊού, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στις υποχρεώσεις του κάθε νοικοκυριού. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τέλος του μηνός οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση της εφορίας.

    Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες εκείνοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσία τους θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν τα ίδια ακριβώς με πέρυσι. Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν το νέο ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα δείξει και φέτος μισό φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

    Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι προσαρμοσμένος και στις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες εκείνοι που είδαν το εισόδημά τους να πέφτει κατακόρυφα από την υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου, θα δουν μειωμένο εκκαθαριστικό. Όπως έχει πει το υπουργείο Οικονομικών, θα καλυφθεί το 30% των απωλειών που είχαν ή συνεχίζουν να έχουν, ενώ σε άλλους φορολογουμένους η κάλυψη των απωλειών πραγματοποιήθηκε εν όλω ή εν μέρει με τον φόρο εισοδήματος.

    Επιπλέον, όσοι είχαν μηδενικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος (πρόκειται για το 50% των φορολογούμενων) θα διαπιστώσουν ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος σε σύγκριση με το περυσινό έτος. Επίσης, όσοι δικαιούνται μεγαλύτερη έκπτωση από το ποσό του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος και το ποσό που περισσεύει από την έκπτωση θα μειώσει το τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει χάσει εισοδήματα από ακίνητα 3.000 ευρώ και από την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης προέκυψε οφειλή 500 ευρώ. Για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξε, δικαιούται έκπτωση φόρου 900 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 ευρώ θα μηδενίσουν τον φόρο εισοδήματος και τα υπόλοιπα 400 ευρώ θα μειώσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

    Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ