• Οικονομία

    Μόνο ένας στους 7 φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020, σχεδόν ένα μήνα μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Taxisnet.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί 918.915 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, δηλαδή δήλωση έχει υποβάλει ένας στους επτά φορολογούμενους. Το έντυπο Ε2 έχουν συμπληρώσει 370.010 ιδιοκτήτες ακινήτων και το έντυπο Ε3 93.085 επιχειρήσεις.

    Τα 1.245.986 εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί δείχνουν τα εξής:

    *1 στους 4 έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό (332.873 δηλώσεις) με το φόρο να αγγίζει τα 183,38 εκατ. ευρώ.

    *1 στους 6 έχει πιστωτικό (209.349) με τις επιστροφές φόρου να υπερβαίνουν τα 42 εκατ. ευρώ και

    *1 στους 2 έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό (703.764 δηλώσεις)

    Οι προθεσμίες

    Φέτος ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται ως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

    Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου δικαιούται έκπτωση 3%, εφόσον εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου.

    Εμπρόθεσμες θα θεωρούνται και όσες δηλώσεις υποβληθούν έως τις 27 Αυγούστου, ωστόσο οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

    Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 24 άτοκες δόσεις ή τις 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

    Αλυσιδωτά προβλήματα

    Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν ήδη την ανακοίνωση παράτασης για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς παρατηρούνται πολλά προβλήματα επί της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση στην προσυμπλήρωση σημαντικών στοιχείων (αποζημιώσεις ενοικίων, έκτακτο επίδομα 534 ευρώ, επίδομα σε καλλιτέχνες κ.α.)

    Ωστόσο, μια παράταση πέραν και του Αυγούστου θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, αλλά προϋπόθεση για την ανάρτησή του είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Εκτάκτως φέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δικαιούται έκπτωση 50% ή 100% από το φόρο, καθώς τα «κουρεμένα» εισοδήματά τους ενδέχεται να τους οδηγήσουν κάτω από τα εισοδηματικά όρια που έχει θεσπίσει το κράτος για τη φοροελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Τα 10+3 «μπλόκα» στις φορολογικές δηλώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ