• Οικονομία

    Ένα βήμα πιο κοντά στην αναβάθμιση λόγω υψηλότερης ανάπτυξης και δημοσιονομικής υπεραπόδοσης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Με «διαβατήριο» ένα θετικό story που θα περιλαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη στο 2% ή και περισσότερο φέτος, έναντι 1,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, δημοσιονομική υπεραπόδοση με προσπάθεια για υψηλότερο πλεόνασμα και μικρότερο χρέος, η κυβέρνηση ελπίζει να στρώσει το έδαφος για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο.

    Χθες κυβερνητικός αξιωματούχος άφηνε παράθυρο για ανοδική αναθεώρηση του φετινού στόχου για την ανάπτυξη στο 2% ή και υψηλότερα έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 1,8%, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο, την άνοιξη.

    Η αισιοδοξία συνδέεται με την πεποίθηση για μια ισχυρή τουριστική περίοδο φέτος αλλά και μια αδιατάρακτη, παρά τις εκλογές, απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    «Φέτος προβλέπεται απορρόφηση 3,5 δισ. από κοινοτικούς πόρους του Ταμείου. Μόνο από αυτά είναι δεδομένη η στήριξη του υφιστάμενου στόχου που έχουμε θέσει για την ανάπτυξη» εκτιμούσε κυβερνητική πηγή μιλώντας στο mononews.gr.

    Ιδιαίτερα πιθανό είναι την ίδια ώρα το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί, όταν θα είναι διαθέσιμα νεότερα στοιχεία, πως πέρσι το έλλειμμα ήταν κατά πολύ μικρότερο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ακόμη και προς το 0,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχη υπεραπόδοση φαίνεται πως επιδιώκεται και φέτος.

    Ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ παραμένει. Ωστόσο είναι σαφές πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει, ατύπως το πιθανότερο, ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα.

    Με δύο σημαντικά όπλα, υψηλότερη ανάπτυξη και συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση, ο μεγάλος στόχος είναι να εδραιωθεί κλίμα στις αγορές πως η Ελλάδα έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από το ελλειμματικό της παρελθόν και εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιδόσεις της.

    Η προσδοκία είναι πως η ενίσχυση αυτού του κλίματος θα επισπεύσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ει δυνατόν πριν το φθινόπωρο, που παραμένει ο μεγάλος στόχος για το 2023.

    Ο γρίφος

    Η βασική προσδοκία στην αγορά είναι πως η επενδυτική βαθμίδα θα ανακτηθεί το φθινόπωρο.

    Πρόκειται για ένα λογικό σενάριο καθώς οι οίκοι θα περιμένουν να δουν τα πρώτα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης, όταν αυτή σχηματιστεί, ζυγίζοντας το ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον αλλά και τις τάσεις στις διεθνείς αγορές.

    Ένα περισσότερο αισιόδοξο σενάριο θέλει την οικονομία να αναβαθμίζεται αμέσως μετά τις εκλογές ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η Societe Generale φέρεται να εκτιμά πως η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει τον Μάιο.

    Σε κάθε σενάριο, το 2023 φαίνεται πως θα είναι, εκτός απροόπτου, το έτος που η χώρα θα πάρει το πολυπόθητο διαβατήριο της επενδυτικής βαθμίδας μετά από σχεδόν 13 χρόνια, προσελκύοντας μέρος από τη σημαντική διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις σε χώρες της ΕΕ.

    Ένα πρώτο σήμα για το κλίμα που επικρατεί στο μέτωπο των ξένων οίκων και τις προθέσεις τους αναμένεται σε λίγες μέρες.

    Στις 10 Μαρτίου αναμένεται αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο DBRS ενώ στις 21 Απριλίου αναμένεται η Standard & Poor’s.

    Οι αξιολογήσεις πέφτουν πάνω στην κορύφωση της προεκλογικής πορείας. Γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μεγάλη έκπληξη της επενδυτικής βαθμίδας άμεσα, δείχνοντας το πιθανότερο στο μετεκλογικό τοπίο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Βγαίνει διόρθωση, αλλά η Αττικής τον… χαβά της – Πιέσεις στις τράπεζες και τα blue chips

    Eurobank Equities: Η Autohellas ετοιμάζεται για περαιτέρω ανάπτυξη – «Δίκαιη» αξία τα €15,5 ανά μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ