• Οικονομία

    Εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ξεκινά η ΕΕ, παρά τις διαφωνίες της Γαλλίας

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ και Ντόναλντ Τουσκ


    Σε επίσημες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας στην άκρη τη μέχρι σήμερα διαφωνία της Γαλλίας η οποία είχε μπλοκάρει το ζήτημα.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων θα δοθεί επισήμως την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –που θα εκπροσωπήσει τους 28 σε αυτές τις συνομιλίες– μέσω των υπουργών Γεωργίας.

    «Η Γαλλία δεν πήρε θέση», στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των “28”, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Παρίσι δεν αντιτάχθηκε επισήμως στην επικύρωση της εντολής.

    Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου εντείνονται. Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πρόσφατα την ΕΕ με δασμούς ύψους 11 δισ. δολαρίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές στις ΗΠΑ, ως «αντίποινα» για τις κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει η Airbus από χώρες της ΕΕ, με την τελευταία να απειλεί με αντίποινα.

    Οι δύο πλευρές προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία για μια εκεχειρία στην εμπορική τους διένεξη εδώ και οκτώ μήνες. Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στους Ευρωπαίους, απειλώντας πολλές φορές ότι θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο η Γαλλία είχε μπλοκάρει τη διαδικασία των συνομιλιών καθώς φοβάται  ότι θα αναστηθεί το φάντασμα της αντιδημοφιλούς Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που ανεστάλη το 2016.

    Μια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έφερνε επίσης σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Τον Μάρτιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει θετικά μια νέα εμπορική συμφωνία με εταίρους που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2017.

    Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια μελέτη που αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί ότι η εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα σέβεται τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

    Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν η όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ να περιοριστεί στα βιομηχανικά αγαθά, χωρίς να περιλαμβάνει τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις. Αντίθετα, οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν τη γεωργία στις συνομιλίες.



    ΣΧΟΛΙΑ