ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μείωση 5,7% παρατηρήθηκε το δ’ τρίμηνο πέρυσι στο βάρος των φορτίων/εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 61.161,4 χιλιάδες τόνους έναντι 64.874,2 χιλιάδων τόνων το δ’ τρίμηνο του 2023. Τα τονοχιλιόμετρα ανήλθαν σε 4.693.337,1 χιλ. σημειώνοντας μείωση 6,6% σε σχέση με το 2023 που είχαν ανέλθει σε 5.026.443,2 χιλ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου με τόπο φόρτωσης την Ελλάδα (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων), από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων, το δ’ τρίμηνο του 2024 έναντι του δ’ τριμήνου του 2023, παρατηρείται αύξηση στις κατηγορίες «Εμπορεύματα σε παλέτες», «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» και «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας». Με σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, στην κατηγορία «Εμπορεύματα σε παλέτες» κατά 1.701,1 χιλ. τόνους.
Ενώ μείωση παρατηρείται στις κατηγορίες «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)», «Εμπορευματοκιβώτια» και «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες». Με σημαντικότερη μείωση, σε απόλυτες τιμές, στην κατηγορία «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 6.568,5 χιλ. τόνους.
Από την άποψη των τονοχιλιομέτρων, παρατηρείται αύξηση στις κατηγορίες «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)», «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» και «Εμπορευματοκιβώτια», με σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, στη κατηγορία «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 151.873,3 χιλ. τονοχιλιόμετρα. Ενώ μείωση παρατηρείται στις κατηγορίες «Εμπορεύματα σε παλέτες», «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας» και «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες με σημαντικότερη μείωση, σε απόλυτες τιμές, στη κατηγορία «Εμπορεύματα σε παλέτες» κατά 233.544,7 χιλ. τονοχιλιόμετρα.
Κατά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή, από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων. ποσοστό 40,4% των φορτώσεων πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 9,3% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2023. Κατά τη σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην Αττική κατά 11,8%.
Κατά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή, από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, οι περισσότερες εκφορτώσεις (ποσοστό 39,4%) πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2023. Κατά τη σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην Αττική κατά 11,1%.
Διαβάστε επίσης:
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία τον Ιούνιο – Γιατί δεν ανησυχεί η ΕΚΤ
Οριακή άνοδος 1,1% στην παραγωγή ασφαλίστρων – Πτώση στις ασφαλίσεις ζωής, άνοδος στις ζημιές
Γερμανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 14,60€/ώρα έως το 2027
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τασούλας: «Όχι» σε Τσίπρα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015
- Γερμανία: Eξετάζει την τροποποιήσει περί εξωτερικού εμπορίου για να εμποδίσει τον ρωσικό αγωγό Nord Stream
- Μαρίνα Χατζημανώλη: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Adopt a Ship
- Χρηματιστήριο: Πάνω από τα 20 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γύρισμα στις τράπεζες και στο -3,4% η Intralot
