ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντική μείωση 25,2% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Απρίλιο εφέτος, μετά τη σχεδόν τετραπλάσια αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με εκείνη των εισαγωγών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτουν τα εξής:
1. Η εικόνα του Απριλίου
Η συνολική αξία των εισαγωγών τον Απρίλιο 2026 ανήλθε στο ποσό των 7.353,2 εκατ. ευρώ έναντι 6.712,1 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 9,6% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε μείωση κατά 49,1 εκατ. ευρώ ή 0,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία καταγράφηκε αύξηση κατά 13,2 εκατ. ευρώ ή 0,2%).
Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 5.197,2 εκατ. ευρώ έναντι 3.831,0 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 35,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 246,6 εκατ. ευρώ ή 7,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε αύξηση κατά 246,7 εκατ. ευρώ ή 7,9%).
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 2.156,0 εκατ. ευρώ έναντι 2.881,1 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2025, παρουσιάζοντας μείωση 25,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε μείωση κατά 295,7 εκατ. ευρώ ή 11,5%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε μείωση κατά 233,5 εκατ. ευρώ ή 9,5%).
2. Η εικόνα του 4μήνου
Το α’ τετράμηνο, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 28.210,8 εκατ. ευρώ έναντι 27.315,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 363,2 εκατ. ευρώ ή 1,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 365,2 εκατ. ευρώ ή 1,7%).
Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 17.771,5 εκατ. ευρώ έναντι 15.972,6 εκατ. ευρώ το α’ τετράμηνο του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 11,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 525,5 εκατ. ευρώ ή 4,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 507,9 εκατ. ευρώ ή 4,1%).
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 10.439,3 εκατ. ευρώ έναντι 11.343,1 εκατ. ευρώ το α’ τετράμηνο του 2025, παρουσιάζοντας μείωση 8% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε μείωση κατά 162,3 εκατ. ευρώ ή 1,8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε μείωση κατά 142,7 εκατ. ευρώ ή 1,6%).
Διαβάστε επίσης:
Παπαθανάσης: Χωρίς καθυστέρηση το ΣΔΙΤ Λαδόπουλου στην Πάτρα – Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση
Tα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου επωφελούνται από τους τριγμούς στις αγορές
Εργατικά ατυχήματα: Σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις Γεωργιάδης: Ψηφιακό αρχείο και καχυποψία
- Ελληνικές τράπεζες: Citi, UBS, Jefferies και NBG Securities ανεβάζουν τον πήχη μετά το ισχυρό β΄ τρίμηνο
- Αριστείδης Πίττας: Κέρδη 79 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο από τρεις εισηγμένες ναυτιλιακές
- Avramar: «Πώς γύρισε» το παιχνίδι λίγο πριν περάσει στους Καναδούς της Cooke
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.