Η σύνδεση μεταξύ καύσωνα και βασικών οικονομικών δεικτών όπως ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φρανκ Έλντερσον, ο οποίος αναλύει τον αντίκτυπο του καύσωνα στην οικονομία της Ευρώπης.

«Έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές στις οικονομικές αναλύσεις», δήλωσε ο Έλντερσον σε συνέντευξή του, αναφέρει το Bloomberg.

1

«Στο εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι του 2022, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε μεταξύ 0,4 και 0,9 ποσοστιαίων μονάδων» και «υπήρξε ένα αρκετά μετρήσιμο πλήγμα στο γερμανικό ΑΕΠ».

«Άρα αυτά τα γεγονότα συνδέονται», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του αξιωματούχου συμπίπτουν με ένα ακόμη ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα, κατά το οποίο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει βιώσει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ένας θερμότερος πλανήτης έχει τη δυνατότητα να απειλήσει τη σταθερότητα των τιμών, εν μέρει καθώς οι καλλιέργειες γίνονται πιο δύσκολες στη φροντίδα και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.

Η κλιματική κρίση στις αποφάσεις για τα επιτόκια

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Αυτό περιλαμβάνει προσαρμογές που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα που δείχνουν ότι θα λάβει πλήρως υπόψη όχι μόνο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την «υποβάθμιση της φύσης» κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Η απόφαση αποτελεί μια «σημαντική προσθήκη» στη διατύπωση που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο Έλντερσον στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η νέα εστίαση στους κινδύνους που σχετίζονται με τη φύση θα τροφοδοτήσει τελικά διάφορες πτυχές των προσπαθειών της ΕΚΤ να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και να εποπτεύσει τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).

Παρότι ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν τις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, έχει επίσης επανειλημμένα τονίσει ότι η Fed δεν έχει εντολή να προωθήσει μια μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

«Με έχετε ακούσει να λέω ξανά και ξανά ότι δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής για το κλίμα», δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Μάιο.

«Ο ρόλος μας στο κλίμα είναι πολύ, πολύ περιορισμένος», είχε υποστηρίξει.

Οι προσπάθειες της Fed να υποβαθμίσει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν επίσης συμπεριλάβει παρεμβάσεις για την υποβάθμιση των παγκόσμιων προτύπων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμη και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αντίστασης στις πολιτικές που προωθούν τις παραμέτρους για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Stiftung Familienunternehmen, ένα λόμπι αφιερωμένο στην υπεράσπιση των συμφερόντων των οικογενειακών επιχειρήσεων, δήλωσε σήμερα ότι αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της ενσωμάτωσης τέτοιων προτύπων στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Επιμένει στις θέσεις της η ΕΚΤ

Ο Έλντερσον επεσήμανε ότι «ενώ υπάρχει αντίδραση εκεί έξω», το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ «επιμένει στις θέσεις του και στην πραγματικότητα προσθέτει σε αυτό λέγοντας ότι τώρα καταλαβαίνουμε, βάσει της εργασίας που έχει γίνει, ότι πρέπει να σκεφτούμε πέρα ​​από το τι σημαίνει το κλίμα για τη σταθερότητα των τιμών».

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ εξακολουθεί να μελετά γεγονότα όπως το καλοκαίρι του 2022 και τον αντίκτυπό του στον πληθωρισμό και το ΑΕΠ για να σχηματίσει μια εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο Έλντερσον.

Στο μεταξύ, ο κίνδυνος για τη φύση «είναι περίπλοκος επειδή δεν υπάρχει μία μόνο μέτρηση όπως το CO2», τόνισε.

Αντίθετα, «πρέπει να εξετάσουμε τα ιχθυαποθέματα, την ξυλεία, τα εδάφη, τη λειψυδρία και την ποιότητα του νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βραχυπρόθεσμα, θα υπάρξει «περισσότερη έρευνα, μεγαλύτερη εμβέλεια», πρόσθεσε.

«Τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε: τι σημαίνει αυτό για την οικονομία και τον πληθωρισμό; Τι σημαίνει για τη βιωσιμότητα του χρέους;», σημείωσε.

«Όταν σχεδιάζουμε ένα εργαλείο, όταν αξιολογούμε ενέχυρα ή μελλοντικές κατευθύνσεις για αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα λαμβάνουμε όλα αυτά υπόψη. Αν τα αγνοούσαμε, θα χάναμε μια ουσιαστική διάσταση του πιστωτικού κινδύνου για ορισμένες τουλάχιστον από τις τράπεζες που εποπτεύουμε», υπογράμμισε τέλος ο Φρανκ Έλντερσον.

Διαβάστε επίσης: 

Βιλερουά (ΕΚΤ): Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο για τον πληθωρισμό

Στα 3,5 δις ευρώ οι απλήρωτοι φόροι από την αρχή του έτους

Μακρόν και Στάρμερ: Θα συμπροεδρεύσουν στη διάσκεψη της «συμμαχίας των προθύμων» για την ενίσχυση της Ουκρανίας